Čim smo vidjeli da je Lorena Mihelčić objavila novi recept požurili smo na njezin blog Daj kolačić i ostali oduševljeni njezinom izvedbom fraisier torte s jagodama i vanilijom.
Sastojci
Biskvit
- 3 jaja L veličine
- fino ribana limunova korica
- 115 g bijelog kristal šećera
- 20 g invertnog šećera ili glukoze
- 110 g glatkog brašna
- 15 g mlijeka u prahu
- 6 g praška za pecivo
- 40 g mlijeka
- 40 g slatkog vrhnja
- 55 g suncokretovog ulja
Sirup od limuna
- 50 g limunovog soka
- 20 g vode
- 30 g kristal šećera
Slastičarska krema
- 70 g žumanjaka
- 50 g škroba
- 110 g šećera
- 1 sastrugana mahuna vanilije
- 450 g punomasnog mlijeka (3,5% m.m.)
- 4 lista zlatne želatine
- 60 g maslaca
- 280 g tučenog slatkog vrhnja (ne biljno!)
Tučeni ganache od bijele čokolade
- 1 list želatine
- 100 g vrućeg slatkog vrhnja
- 60 g bijele čokolade
- 120 g hladnog slatkog vrhnja
- vanilija (opcionalno)
I još
- 200 g svježih domaćih jagoda
- bijela čokolada za dekoraciju
- listovi mente ili matičnjaka za dekoraciju
- hrskave kuglice
Priprema
Biskvit
Jaja stavimo u posudu miksera pa im dodamo limunovu koricu, šećer i invertni šećer. MIksamo na jakoj brzini dok se ne utrostruče u volumenu i ne posvijetle. Za to vrijeme pripremimo ostale sastojke. Izvažemo brašno, pa mu dodamo mlijeko u prahu i prašak za pecivo. Sve prosijemo. Mlijeko, slatko vrhnje i ulje ulijemo u visoki lijevak, pa dodajemo u tankom mlazu u izmiksana jaja. Na kraju uspemo praškastu mješavinu koju smo prosijali i sjedinimo. Nemojte previše miješati, tek da se ujednači i da nema grudica brašna.
Izlijemo smjesu u okrugli kalup za torte obložen papirom za pečenje promjera 22 cm te stavimo u prethodno ugrijanu pećnicu na 150 stupnjeva s ventilatorom. Pečemo oko 20 minuta. Pečeni biskvit ostavimo da se prohladi pa ga odvojimo od stranica obruča i papira za pečenje. Umotamo u foliju te odložimo u hladnjak preko noći. Ako nemate vremena za to, koristite ga odmah, no stajanjem biskvit dobiva na sočnosti. Ja ih uvijek radim dan ranije.
Sirup od limuna
Sve zajedno prokuhati nekoliko minuta i ostaviti da se ohladi. Njime ćemo kasnije namakati biskvit.
Slastičarska krema
Sada kuhamo klasičnu „creme pattisiere“ koja mora odležati noć u hladnjaku da se posve stabilizira, a kasnije joj dodajemo tučeno slatko vrhnje. Žumanjke pomiješamo sa škrobom, šećerom, vanilijom i malo mlijeka od ukupne količine. Dobro izmiješamo da se maknu sve grudice. U posudu ulijemo mlijeko, pa odmah u hladno dodamo smjesu sa žumanjcima. Sve stavimo kuhati na srednju jačinu cijelo vrijeme miješajući. Dobiti ćemo kremu nalik pudingu. Želatinu namočimo pa ocijedimo i dodamo u toplu kremu, nikako ne vruću ili da kuha. Još jednom izmiješamo, pa ubacimo maslac. Kada smo dobili homogenu kremu, izlijemo ju u plastičnu posudu i prekrijemo prijanjajućom folijom, te odložimo u hladnjak preko noći.
Sljedeći dan slatko vrhnje izmiksamo u šlag srednje čvrstoće i ostavimo sa strane. Ohlađenu kremu dobro izradimo mikserom dok ne postane svilena, pa joj dodajemo šlag u dva navrata pritom miješajući. Pripremljenu kremu stavimo u slastičarku vrećicu bez nastavka.
Tučeni ganache od bijele čokolade
Želatinu namočimo pa ju otopimo u vrućem slatkom vrhnju. Sve zajedno prelijemo preko čokolade i dobro izmiješamo pjenjačom dok se ne ujednači. Zatim dodajemo vrlo hladno slatko vrhnje i još jednom izmiješamo. Smjesa će biti tekuća, no stajanjem u hladnjaku će se kristalizirati i dobiti ćemo jako kremastu teksturu. Prekrijte ju prijanjajućom folijom i odložite u hladnjak min. 6 h.
Sljedeći dan stabiliziranu kremu miksamo mikserom poput klasičnog šlaga. Čim postane čvrsta je gotova i stavimo ju u slastičarsku vrećicu sa nastavkom za ukrašavanje po želji.
Slaganje
Ohlađeni biskvit prerežemo na pola pa ga natopimo sirupom od limuna. Ako su rubovi malo tamniji od pečenja i kontakta s kalupom, izrežemo ih tako da torta bude urednija. Prvi biskvit stavimo na podložak za tortu ili tanjur za posluživanje, a oko njega rastezljivi obruč za tortu obložen acetatnom folijom. Uz rubove obruča posložimo polovice jagoda (pazite da sve budu približno iste veličine). Sredinu biskvita punimo pripremljenom kremom od vanilije, te pazimo da popunimo razmake između poslaganog voća. U sredinu dodamo nasjeckane jagode s malo džema od jagoda, te stavimo još kreme sve dok ne prekrijemo vrhove poslaganih jagoda. Na vrh kreme položimo drugi dio biskvita i lagano pritisnemo. Vrh torte premažemo s ostatkom kreme i dekoriramo sa temperiranim listom bijele čokolade (opcionalno). Od tučenog ganachea s bijelom čokoladom radimo dekoraciju po želji ovisno o nastavku koji smo odabrali te položimo svježe jagodice. Tako pripremljenu tortu ostavimo u hladnjaku nekoliko sati, a zatim možemo navaliti!
Fotografije: Daj kolačić