Ovom inicijativom želi se sačuvati običaj branja šljiva i pečenja pekmeza.
Lika je osim po krumpiru i siru škripavcu nadaleko poznata i po šljivi i ličkoj šljivovici.
U Ličkoj je kući u Nacionalnom parku Plitvička jezera, krajem rujna održano je branje šljiva te pečenje pekmeza od šljive, ali i degustacija domaćih štrudli punjenih nadjevom od šljiva, zatim knedli punjenih domaćim šljivama, palačinki s pekmezom od šljiva, buhtli s punjenjem od šljiva, pita sa šljivama te ličke šljivovice sa zaštićenim znakom regionalne kvalitete Lika Quality.
Branje šljiva i pečenje pekmeza odradili su voditelji službi i podružnica Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera zajedno s Ravnateljem Ustanove.
Inicijativa „Sačuvajmo stari običaj branja šljiva i pečenja pekmeza“ pokrenuta je sa željom za očuvanjem starih običaj branja šljiva i pečenja pekmeza te planiranja njihove prezentacije svim posjetiteljima Nacionalnog parka Plitvička jezera.
Fotografije: Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera