Minja Bogdanovski s bloga Minjina kuhinjica s nama je podijelila recept za poljsku karpatku.
Sastojci
Tijesto
- 200 ml vode
- 125 g maslaca
- 150 g brašna
- 5 jaja
- prstohvat soli
Fil
- 2 pudinga od vanilije
- 600 ml mlijeka
- 150 g šećera
- 125 g maslaca
- 300 ml slatkog vrhnja
- voće iz kompota po želji
Priprema
Tijesto
Vodu i maslac stavite da provriju. Dodajte prstohvat soli i brašno, promiješajte da se ujednači smjesa, ali ne kuhajte. Prebacite u posudu i odmah dodajte jedno po jedno jaje uz stalno miksanje.
Pećnicu zagrijte na 250 °C. Lim za pečenje dimenzija 30 x 40 cm prekrijte papirom za pečenje i tanko razmažite smjesu. Pecite oko 20 minuta.
Krema
500 ml mlijeka stavite sa šećerom da provrije. U ostatak mlijeka razmutite puding. Ulijte u provrelo mlijeko i skuhajte pudding. Ohladite uz miješanje pa dodajte maslac i dobro izmiksajte.
Pečenu koru podijeliti na dva dijela.
Slatko vrhnje umutite.
Koru prebacite na poslužavnik pa premažite pripremljenim filom. Voće ocijedite od soka i složite preko, a onda preko premažite slatko vrhnje. Pokrijte drugom korom i pospite šećerom u prahu.
Napomena
Za ovaj kolač koristila sam višnje iz kompota.
Fotografija: Minjina kuhinjica
[print_link]