Naša Irena Gavran s bloga Pregacha uvijek nas oduševi svojim divnim receptima – tako je bilo i ovaj put s ovom posebnom tortom s malinama i lješnjacima.
Sastojci
(za kalup promjera 26 cm)
Biskvit
- 6 jaja
- 80 g šećera
- 80 g smeđeg šećera
- 1 vanilin šećer
- 5 žlica vrele vode
- 125 g glatkog brašna
- 150 g mljevenih prženih lješnjaka
Sloj s biskvitom
Izdubljeni dio biskvita
- cca 200 g namaza od lješnjaka
Žele od malina
- 4 lista želatine
- 450 g malina
- 100 g šećera
- 20 g vanilin šećera
Namelaka od bijele čokolade
- 250 g bijele čokolade
- 200 ml mlijeka
- 200 ml vrhnja za šlag
Priprema
Biskvit
Kalup za torte promjera 26 cm na dnu obložite papirom za pečenje.
Pećnicu upalite na 175 stupnjeva.
Jaja i šećere miksajte na najjačoj brzini 5 – 10 minuta, dok se baš jako ne uvećaju, a zatim dodajte vodu i sjedinite.
Dodajte postepeno, u par navrata prosijano brašno i mljevene lješnjake i miješajte lagano špatulom.
Biskvit istresite u pripremljeni kalup, poravnajte i pecite nekih 35-45 min. Provjerite čačkalicom da li je gotov. Ostavite ga da se potpuno ohladi.
Žele od malina
Želatinu stavite u hladnu vodu prema uputama.
Maline kuhajte sa šećerom dok se ne raskuhaju. Ja tu smjesu propasiram kroz sitno cjedilo, da maknem koštice. U tako vruću smjesu dodajte želatinu, promiješajte i smjesu istresite u kalup koji ste obložili prozirnom folijom. Ostavite da se hladi i stisne nekoliko sati.
Namelaka od bijele čokolade
Čokoladu isjeckajte na sitno. Želatinu pripremite prema uputama.
Mlijeko zagrijete do vrenja pa u njemu otopite želatinu. Prelijte preko čokolade i miješajte dok se čokolada ne otopi. Uzmite štapni mikser i smiksajte smjesu. Ulijevajte hladno vrhnje za šlag dok vam štapni radi i miješa kremu. Krema je jako rijetka, ali će se stisnuti. Kremu isto ostavite u hladnjaku da se potpuno ohladi i stisne.
Slaganje
Kad dođe trenutak slaganja torte, biskvit izdubite pažljivo žlicom. Neka vam ostane od ruba 1,5 – 2 cm. Možete se ravnati i kalupom u kojem su maline, ako ih hladite u manjem kalupu, kao što sam ja.
Ostatke biskvita pomiješajte s lješnjak namazom pa prebacite u udubinu biskvita. Poravnajte i zagladite. Zatim stavite žele. On bi vam trebao biti fino stabilan i lagano se prebaciti u tortu. Na kraju namažite namelakom vrh torte. Ja sam ovaj put manje želatine stavila kako bih dobila što pudingastiju kremu (tj. koristila sam duplo svih ostalih namirnica i da dobijem mekanu kremu, a i da ostane za „na žlicu“) pa je dosta mekana i ne ostaje baš vidljiv trag, ali takva nam je baš obra kad se ohladi.
Fotografije: Pregacha