Posebno priznanje za očuvanje autohtonog kolača rudarska greblica otišlo je u ruke Pekarnice Nikl.
U Opatiji je krajem veljače održano deseto izdanje nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ koje je iznjedrilo 70 dobitnika iz Hrvatske, a po prvi put su se natjecali i kandidati iz Bosne i Hercegovine.
Šampionska titula „Zlatni suncokret“ pripala je Općini Kneževi Vinogradi, pioniru ruralnog turizma u Baranji.
Nagrade, povelje te posebna priznanja dodijelila je Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“, a tom je prilikom obilježena i 25. godišnjica djelovanja udruge.
Na ovoj su svečanosti bili prisutni predstavnici znanstvenih institucija, turističkih zajednica, ministarstava i državnih institucija, a među njima i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.
Za ovogodišnje se izdanje prijavio 161 kandidat iz 18 hrvatskih županija, a ove se godine po prvi put pridružilo i 16 prijavitelja iz BiH pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost i povezuju sudionici ruralnoga turizma, a dodjeljuje se u osam kategorija – turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti te projekti koji imaju zaštićene i marketinške oznake.
Ove godine nagradu u kategoriji „Tradicijska (ruralna) gastronomija“ osvojili su među ostalim proizvođači slatkih zalogaja i to Pekarnica Nikl te OPG Robić. Pekarnici Nikl dodijeljeno je posebno priznanje za tradicionalnu proizvodnju kruha i očuvanje autohtonog kolača rudarska greblica, dok je OPG Robić dobio posebno priznanje za njegovanje tradicije u proizvodnji kukuruznog kruha i medenjaka.
„Ova nagrada je potvrda i priznanje dugogodišnjeg rada i truda obitelji Nikl u nastojanju da očuva tradiciju i gastronomiju našeg kraja. Sretni smo što je prepoznata kvaliteta koja je rezultat dugogodišnje tradicije, umjeća i načina izrade naših tradicijskih proizvoda. U poslovnom smislu dobivanje ove nagrade za nas je značajno iz promotivnih razloga, a smatramo da su ovakva događanja za nas važna jer se na taj način stavlja naglasak te ističu vrijednosti i ponuda ruralne gastronomije i malih proizvođača kojima je to, u vrijeme velike tržišne ‘konkurencije’ i uvoznog konzumerizma, uvijek dobrodošlo.“ – za naš se portal na osvajanje nagrade osvrnula Jelena Nikl iz pekarnice Nikl.
Na svečanosti je predstavljena i nova “Nagrada dr. sc. Eduard Kušen” koja će se dodjeljivati jednom godišnje za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma i to osobama, udrugama, OPG-ovima, pružateljima usluga, turističkim zajednicama te ostalim institucijama koje ulažu izvanredne napore i trud, daju značajan doprinos te ostvaruju postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma i unapređenju ruralnih područja.
Fotografija: Pekarnica Nikl