Nadalinina tamno-mliječna čokolada NICARAGUA kakao s kavom Nikaragva osvojila je zlatnu medalju Academy of chocolate, postavši tako prva hrvatska čokolada koja se na ovom natjecanju okrunila najsjajnijim odličjem.
Iz Londona stižu izvrsne vijesti za hrvatsku čokoladu – Academy of chocolate nagradila je čak šest hrvatskih proizvoda, a među njima najsjajnije odličje pripalo je čokoladi NICARAGUA kakao s kakvom Nikaragve koja stiže iz solinske tvornice Nadalina vlasnika Marinka Biškića. Osim nje, nagrađena je i čokolada CUBA kakao i kava istog brenda.
„Savršeno blendirana i uravnotežena čokolada napravljena od zrna kakaa i kave iz iste zemlje porijekla, Nikaragve i Kube. Pržena veoma pažljivo, mljevena i končirana 72 sati u starinskim granitnim melanžerima u vlastitoj maloj tvornici u Solinu.
Fina kremasta čokolada s 8% vrhunske arabika kave i malo mlijeka daje doživljaj kao da pijete pravi macchiato.“ – tako pobjedničku čokoladu opisuju iz Nadaline.
Marinko Biškić, vlasnik tvornice i idejni tvorac svih fantastičnih čokolada koje se u ponudi ovog brenda nalaze, za naš je portal komentirao osvajanje zlatne medalje: „Šest mjeseci sam dorađivao ovu recepturu jer sam želio da bude drugačija mliječna čokolada od uobičajenih s falšom aromom kave. Dugo sam birao prava kakao zrna, a u odabiru vrhunske kave su mi pomogli u firmi Bolero kava s Lovreča. Nakon faze odabira kave trebalo je pogoditi pravu temperaturu prženja i mljevenja na starinski način. Moram priznati da sam ovaj put bio uvjeren da će čokolada sa nikaragvanskim kakaom i kavom osvojiti nagradu, ali zlato je i mene iznenadilo. Posebno me razveselila ova nagrada jer sam sa strahom ušao u ovaj projekt, a razlog je taj što ne pijem kuhanu kavu, ali obožavam aromu i miris.“
Osim Nadalininih čokolada, nagradu su, još jednu godinu zaredom osvojili i proizvodi TAMAN Artisan Chocolates i to tri bronce za njihove trufflese: truffle badem, kokos, limun, bourbon vanilija; truffle lješnjak cremino gianduja tamna i truffle lješnjak cremino gianduja mliječna.
„Ove godine na ocjenjivanje u organizaciji Academy of Chocolate poslali smo samo naše trufflese fokusirajući se na proizvode koje smo kreirali ciljano za specifične partnerske suradnje i sparivanja. Prezadovoljni smo da su sva tri ocjenjena trufflea dobila priznanja od strane stručnog žirija. Iznimno smo ponosni na priznanja koje smo dobili i, kao i do sad, ona nam služe kao potvrda za naporan rad i predanost našeg tima. Nastavit ćemo težiti izvrsnosti u našoj proizvodnji i veselimo se sudjelovanju u budućim ocjenjivanjima kako bismo predstavili naše proizvode.“ – poručuju iz TAMAN Artisan Chocolates.
O osvojenoj nagradi autor svih nagrađenih čokolada, Stiv Kahlina za naš je portal rekao: „Truffle volim kao formu upravo zbog mogućnosti koje mi daje u razvijanju slojevitosti. Trufflese radimo u potpunosti sami i ručno, bez upotrebe već gotovih školjkica. Sami ručno oblikujemo i umatamo u više slojeva čokolade svaki truffle pojedinačno . Upravo zato što ništa u našoj proizvodnji nije automatizirano, svaki od koraka proizvodnje daje nam mogućnost kreativne intervencije i razvijanje jedinstvene, složenije recepture kojom možemo utjecati na teksture pa time i na arome i kako se one razvijaju kada ih kušamo.“
Bronca je otišla i u ruke OPG Matulić, čija je čokolada s maslinovim uljem i acetom od smokve sada također međunarodno priznata.
„Choco Libre je napravljena kako bi promovirala naš aceto i mogućnosti njegove primjene. Kako je ručno rađena ne radimo velike količine i nemamo fokus na to. Više je kao neki dodatni proizvod u našoj ponudi koji je odličan ali nema ga puno .Ove godine smo se odlučili prijaviti i vidjeti što stručnjaci kažu, trebamo li nešto poboljšati. Uvijek volimo dobiti komentare. I evo , ispalo je da je Choco Libre zadovoljila. Najviše smo ponosni na svoj aceto od smokve Pašman Libre koji je u njoj i sigurni smo da je to ono posebno u njoj što je prevagnulo za nagradu.“ – rekao je Krsto Matulić iz OPG-a Matulić, komentirajući ovaj uspjeh ekskluzivno za Slatkopediju.
Svim nagrađenima čestitamo na novim velikim uspjesima, a vama predlažemo da što prije isprobate nagrađene čokolade, ali i ostale sjajne proizvode ova tri brenda.
Fotografije: Nadalina, TAMAN Artisan Chocolates i OPG Matulić