Krajem prošle godine The State Library je objavila zanimljivu činjenicu o slasticama: prvi keksić s komadićima čokolade stvoren je u Massachusettsu.
Recept otisnut na vrećicama Nestlé Toll House Morsels nastao je 1930. u Whitmanu, gradića smještenom 20 milja južno od Bostona.
Prema priči, Ruth i Kenneth Wakefield otvorili su uspješan restoran u Whitmanu 1930. te ga nazvali “Toll House” .
Keksić je nastao slučajno, kada je Ruth ostala bez orašastih plodova dok je pekla hrpu Butter Drop-Do kolačića prema klasičnom kolonijalnom receptu pa ih je odlučila zamijeniti komadićima čokolade.
No, Carolyn Wyman, autorica knjige “Great American Chocolate Chip Cookie Book”, koja se bavi istraživanjem povijesti kolačića Toll House, tvrdi kako recept nije nastao slučajno jer je Ruth navodno u intervjuima rekla kako je kupcima koji su voljeli kolačiće s orašastim plodovima htjela ponuditi nešto drugačije.
Ruth Wakefield je 1939. objavila vlastitu kuharicu u kojoj se prvi put pojavio recept za čokoladne kolačiće Toll House, a iste su godine Nestléu prodana prava za reprodukciju tog recepta na njihovim pakiranjima. Također, Wakefield su navodno angažirali da tvrtki Nestlé daje savjete o receptima, a za uzvrat je dobila doživotne zalihe čokolade.
Keksići su brzo stekli veliku popularnost te prešli granice Nove Engleske, a zbog njihove je popularnosti 1983. savezni sudac presudio da Nestlé više nema pravo na ekskluzivna prava na zaštitni znak Toll House, navodi The New York Times, a prenosi Boston Globe.
Wakefieldovi su 1967. prodali restoran i povukli se u Duxbury, gdje je autorica keksića, Ruth, umrla 1977. godine. Restoran je izgorio 1984. na Novu godinu, a kasnije je na tom mjestu izgrađen Wendy’s. Ploča koja se nalazi između Wendy’s i Walgreen’s na Route 18 označava mjesto kultnog restorana.
Izvor: bostonglobe.com
Fotografija: Unsplash