Recept za najbolji čokoladni kolač na naš je portal stigao upravo na Svjetski dan čokolade i to zahvaljujući Nataliji Milodanović s bloga Mystic cakes.
Sastojci
Kakao biskvit
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 100 ml jogurta
- 75 ml ulja
- 100 g mekog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 15 g kakaa
Čokoladna krema
- 250 g mascarponea
- 100 g otopljene čokolade za kuhanje
- 100 g Nutelle (ili neka druga nugat krema)
- 250 ml slatkog vrhnja
Ganache glazura
- 100 ml slatkog vrhnja
- 100 g čokolade za kuhanje
Priprema
Kakao biskvit
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i umutite mikserom u čvrst snijeg. Ostavite sa strane.
U posudu sa žumanjcima dodajte šećer pa pjenasto izmiksajte dok smjesa ne pobijeli. Dodajte jogurt i još jednom izmiješajte. Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte ulje ulivajući u tankom mlazu.
Potom dodajte mješavinu suhih sastojaka: brašno, prašak za pecivo i kakao i dobro sjedinite mikserom u glatku smesu bez grudica. Na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka, lagano miješajući pjenjačom.
Smesu ulijte u lim za pečenje dimenzija 30 × 20 cm, obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, oko 20 minuta. S prohlađenog biskvita skinite papir za pečenje.
Savjet: Ja imam običaj da pomoću noža s biskvita skinem koricu s gornje površine jer mi tako biskvit ljepše izgleda. Vi to možete, ali i ne morate napraviti.
Čokoladna krema
Čokoladu otopite u mikrovalnoj ili na pari i prohladite. Mascarpone stavite u posudu, dodajte Nutellu i pjenasto izmiksajte. Potom dodajte i prohlađenu čokoladu i još jednom izmiksajte.
Slatko vrhnje posebno umutite u drugoj posudi u srednje čvrst šlag pa ga žlicom ručno umiješajte u čokoladni mascarpone. Sve sjedinite u jednoličnu kremu.
Kremu premažite preko ohlađenog biskvita, poravnajte i stavite u hladnjak dok pripremate glazuru.
Ganache glazura
Zagrijte slatko vrhnje do vrenja, skinite s vatre i dodajte čokoladu izlomljenu na kocke. Neka odstoji tako minutu pa pjenjačom dobro izmiješajte dok se čokolada ne otopi. Prelijte glazuru preko čokoladne kreme, poravnajte i stavite kolač u hladnjak da se dobro ohladi i stegne.
Ohlađen kolač režite oštrim tankim nožem (ili skalpelom), tako da ga prije svakog reza operete pod mlazom tople vode i obrišete papirnim ubrusom.
Napomene i savjeti
Koristila sam biljno slatko vrhnje.
Umjesto mascarponea možete koristiti neki krem sir (ABC i sl.).
Umjesto Nutelle može bilo koju vašu omiljenu nugat kremu ili npr. 100 g otopljene mliječne čokolade.
Fotografije: Mystic Cakes