Drugo mjesto u našem darivanju #slatkibozickaonekad koje smo proveli u suradnji s dućanom Sol i papar osvojila je Snježana Drusany koja nas je oduševila predivnim zagrebačkim poljupcima.
Sastojci
Tijesto
- 200 g oštrog brašna
- 100 g mljevenih oraha (može i badema ili prženih lješnjaka)
- 200 g maslaca
- 50 g kristal šećera
- 3 žumanjka
Meringa
- 3 bjelanjka
- 280 – 300 g kristal šećera
I još
- pekmez po želji
Priprema
Tijesto
Od svih sastojaka zamijesiti tijesto te staviti u hladnjak na sat – dva.
Razvaljati i izrezivati iz tijesta željene oblike (krugove ili zvjezdice, pahuljice…..), peći cca 7-8 minuta.
Koristite li ventilatorsku pećnicu pecite ih na temperaturi 150 stupnjeva, a bez ventilatora ih pecite na 170 – 180 stupnjeva.
Meringa
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
Postepeno, u nekoliko navrata dodajte kristal šećer (mikser neka bude na najnižoj brzini) i sve zajedno stavite kuhati na paru.
Kuhajte na pari (i dalje koristeći mikser na najnižoj brzini) dobrih 10 – 15 minuta, da se sav šećer rastopi i da dobijete lijepu sjajnu čvrstu smjesu.
Kuhanu meringu prebacite u vrećicu za ukrašavanje s nastavkom po želji i istiskujte ju ukrug prateći oblik keksa.
Dekoracija
Ostavite tako ukrašene kekse da odstoje jedan dan kako bi se meringa stisnula, nakon toga u prazan prostor malom žličicom ili vrećicom za ukrašavanje stavljajte pekmez po želji.
Najljepši su s nekim crvenim pekmezom pa obično stavim malinu, jagodu…., no može i bilo koji drugi pekmez po želji.
Ostavite kekse još neko vrijeme da se pekmez malo posuši i uživajte.
Fotografija: Snježana Drusany