Keksići koji su svjetsku slavu stekli zahvaljujući Marcelu Proust i njegovom djelu „U potrazi za izgubljenim vremenom“, danas na naš portal stižu u veganskoj varijanti i to zahvaljujući Lani Komusanac i Goranu Galoviću s Instagram profila nala_angor.
Sastojci
(za 12 komada)
- 140 g glatkog brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- 120 ml bademovog mlijeka (ili nekog drugog biljnog mlijeka, npr. sojinog)
- 60 g biljnog margarina/maslaca
- sok i korica jednog nešpricanog limuna
- 1/3 šalice agavinog sirupa
- 1 žličica sjemenki vanilije (ili ekstrakta vanilije)
Za dekoraciju (po želji)
- ½ šalice šećera u prahu
- nekoliko žlica soka od cikle
Priprema
Pomiješati zasebno suhe sastojke (prosijano brašno i prašak za pecivo) i mokre sastojke (mlijeko, otopljeni rashlađeni maslac, agavin sirup i sok limuna). Zarezati mahunu vanilije po dužini, ostrugati nožićem sjemenke. Sjediniti suhe i mokre sastojke, dodati vaniliju, miksati lagano dok se sve ne poveže i na kraju ubaciti koricu limuna.
Puniti kalupe, peći cca 15 minuta na 180 stupnjeva.
Od šećera u prahu i soka cikle pripremiti gustu pastu u koju ćete umakati keksiće do pola.
Gotove keksiće izvaditi iz pećnice i ukrasiti pripremljenom pastom ili po želji (šećerom u prahu, glazurom od bijele ili tamne čokolade) te poslužiti.
Fotografije: nala_angor