Poznata glumica Bojana Stefanović, autorica bloga Fatmama, s nama je podijelila recept za pravi ljetni tart s voćem.
Sastojci
(za kalup s odvojim dnom, veličine 26/28 cm)
Tijesto za tart
- 100 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 1 žumanjak
- ektrakt vanilije po ukusu
- 250 g brašna
- prstohvat soli
Slastičarska krema
- 1 l punomasnog mlijeka
- 400 g šećera
- 6 žumanjaka
- 120 g gustina ili mješavine gustina i brašna
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 100 g maslaca
- bijele čokolade po ukusu
I još
- voće po želji
Priprema
Tijesto
U posudi kuhačom umiješajte omekšali maslac i šećer, dok se ne sjedine. Dodajte žumanjak i ekstrakt vanilije i opet izmiješajte zajedno. Dodajte prosijano brašno i sol. Miješajte dok možete kuhačom pa nastavite rukama. Kada se formira lopta od tijesta, spljoštite je na oblik diska, umotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 24 – 36 sati.
Izvadite iz hladnjaka, razvaljajte tijesto u krug i prebacite u kalup. Dobro utisnite tijesto u dno kalupa i u rubove, odrežite višak i izbodite vilicom dno tijesta.
Pecite na 160 stupnjeva petnaestak minuta ili dok ne dobije zlatno-žutu boju.
Slastičarska krema
Ugrijte mlijeko s polovinom šećera na srednjoj vatri.
Žumanjke umutite s ostatkom šećera, dodajte i gustin. Dok mlijeko nije vrelo ulijte 1/3 u smesu s jajima, pa sve vratite u lonac s mlijekom i miješajući sve vrijeme pustite da provrije. Kuhajte još minutu-dvije. Dodajte vaniliju. A kada se ohladi, dodajte umućen maslac. U ovoj verziji dodala sam bijele čokolade dok je krema još bila topla.
Ohlađeno tijesto za tart napunite kremom, prekrijte voćem po želji i ukrasite prema inspiraciji.
Fotografije: Fatmama