Naša poznata slastičarka i vlasnica dubrovačkog slatkog brenda Mala truba, Lucija Tomašić Šarić, s nama dijeli recept za ove neodoljive keksiće, a možda će upravo oni biti vaš izbor ovih blagdana.
Sastojci
Keksići
- 150g glatkog brašna
- 2 žlice kakao praha
- prstohvat soli
- 50g badem brašna
- 115g hladnog maslaca
- 1 jaje
- 65g kokos šećera
I još
- džem od višanja
- tamna čokolada (za dekoraciju)
Priprema
Pomiješati brašno, kakao, sol i badem brašno. U to dodati maslac na kockice i utrljavati dok ne dobijete teksturu nalik na pijesak.
Dodati jaje i šećer i spojiti tijesto. Zamotati u prijanjajuću foliju i staviti u frižider neka odleži nekoliko sati. Zagrijati pećnicu na 175 stupnjeva.
Raditi kuglice i pritisnuti sredinu. Ispeći kekse – moji su se pekli nekih 8-10 minuta.
Dok su još topli opet malo pritisnuti sredinu jer se tokom pečenja malo uzdigne a ja volim što više džema unutra.
Kad su potpuno hladni puniti džemom (ja uvijek džem malo ugrijem s mrvicu vode da mi ga je lakše koristiti za punjenje).
I za kraj – otopila sam malo čokolade i ukrasila keksiće.
Uživajte!
P.S. Keksiće možete puniti i domaćim namazom od lješnjaka, ili samo čokoladom, ili ganache kremom u koju ste dodali malo džema ili maslaca od lješnjaka, ili čime god volite.
Fotografija: Lucija Tomašić Šarić