Svjetska zdravstvena organizacija WHO idućeg će mjeseca proglasiti jedan od najčešćih umjetnih zaslađivača na svijetu mogućim uzročnikom raka.
Vijest o potencijalno kancerogenom učinku umjetnog zaslađivača Aspartama objavila je jučer britanska agencija Reuters, a kao dokaz za ove tvrdnje pozvala se na dva izvora koja su upoznata s procesom.
Iza imena Aspartam krije se umjetni zaslađivač koji se koristi u nizu proizvoda, od Coca-Colinih dijetalnih gaziranih pića sve do Marsovih Extra žvakaćih guma, a od srpnja će po prvi put biti naveden kao „moguće kancerogen za ljude“.
Tu će mu etiketu prišiti Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) te Odjel za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Ova vijest nije svima dobro legla pa su se na nju osvrnuli glavna tajnica Međunarodne udruge zaslađivača (ISA), Frances Hunt-Wood, koja je rekla: „IARC nije tijelo za sigurnost hrane i njihov pregled aspartama nije znanstveno sveobuhvatan i uvelike se temelji na široko diskreditiranim istraživanjima.“, kao i Udruga, čiji su članovi Mars Wrigley, odjel Coca-Cole i Cargill, koja navodi kako je ozbiljno zabrinuta u vezi s recenzijom IARC-a, koja bi mogla obmanuti potrošače.
Inače, aspartam se godinama opsežno proučava, a prošlogodišnja opservacijska studija u Francuskoj među 100.000 odraslih osoba je pokazala da ljudi koji su konzumirali veće količine umjetnih sladila, uključujući i aspartam, imaju tek nešto veći rizik od raka.
Ova se studija nadovezala na studiju Instituta Ramazzini iz Italiji koja je provedena početkom 2000., a koja je dokazala kako su neki oblici raka kod miševa i štakora povezani s aspartamom.
Prošlog mjeseca WHO je objavio smjernice u kojima savjetuje potrošačima da ne koriste zaslađivače koji nisu šećer za kontrolu tjelesne težine.
Ove su smjernice izazvale buru reakcija u prehrambenoj industriji koja tvrdi kako zaslađivači mogu biti korisni potrošačima, posebice onima koji žele smanjiti unos šećera u svojoj prehrani.
Izvor: vecernji.hr
Fotografija: Canva