Ova poznata korčulanska slastica, od sada je zaštićena na nacionalnoj razini, a uskoro slijedi i postupak registracije ne razini EU.
Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da poznata korčulanska slastica Lumblija dobila zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Zahtjev za dodjelu oznake predalo je Viteško udruženje Kumpanija Blato te Udruga maslinara Vela Luka koji su u zahtjevu opisali postupak proizvodnje te definirali uzročno-posljedičnu povezanost „Lumblije“ i otoka Korčule. Oznaka zemljopisnog podrijetla ovoj je slastici dodijeljena na nacionalnoj razini.
Nakon donošenja ovog rješenja slijedi postupak registracije ovog naziva na razini Europske unije. Naziv „Lumblija“ smiju koristiti samo oni proizvođači koji posjeduju Potvrdu o sukladnosti proizvoda sa Specifikacijom, a koju izdaje delegirano tijelo koje je ovlastilo Ministarstvo poljoprivrede.
Prisjetimo se, priču o Lumbliji već smo donijeli na našem portalu, a riječ je o tradicionalnom kolaču otoka Korčule, izrađenog od dizanog tijesta, okruglog oblika koji se premazuje varenikom ili rakijom te posipa šećerom. Za izradu Lumblije koriste se brojne mirodije koje ovoj slastici daju svojstveni, puni okus. U svrhu popularizacije ovog tradicionalnog kolača organiziraju se brojne degustacije te natjecanja u pečenju „Lumbije“, većinom na zapadnom dijelu Korčule, o čemu smo također već pisali na portalu.
Fotografija: Ministarstvo poljoprivrede