Bogatstvo voća našlo se u ovoj pravoj ljetnoj galetti čiji nam recept stiže s bloga Feeding Art autorica Inge i Lily Bašić.
Sastojci
- 320 g glatkog brašna
- 120 g šećera
- prstohvat soli
- 200 g maslaca
- 150 g grčkog jogurta (10 % masnoće)
- 2 velike, plave okrugle šljive
- 2 marelice
- 2 breskve
- 150 g višanja ili trešanja
- 120 g mljevenih lješnjaka
- 1 čajna žličica cimeta
- 2 jaja (M)
- 4 velike žlice listića badema
- 150 g marmelade od marelica
I još
- sladoled (po želji)
Priprema
Brašno, sol i 60 g šećera pomiješati. Dodati maslac u komadićima i jogurt. Umijesiti glatko tijesto. Umotati u prijanjajuću foliju i ostaviti ca. 1 sat u hladnjaku da miruje.
U međuvremenu oprati i posušiti voće, odstraniti koštice. Višnje i marelice ostaviti u polutkama, a šljive i breskve narezati na listiće. Lješnjake sa 60 g šećera i cimetom pomiješati. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Bjelanjke dodati mješavini od lješnjaka i sjediniti. Eventualno dodati 2-3 velike žlice vode ako je masa pregusta i ne da se lako mazati.
Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini, ovalno ca. 29 x 40 cm. Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje. Prebaciti tijesto. Premazati masom od lješnjaka i pritom ostaviti ca. 5 cm slobodan rub. Raspodijeliti voće. Rub tijesta prebaciti preko punjenja. Rub premazati žumanjcima i posuti listićima badema.
U prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C , peći ca. 40 – 45 minuta. Izvaditi i ostaviti da se ohladi. Marmeladu kratko prokuhati i njome premazati voće na galetti. Po želji servirati sa sladoledom.
Fotografija: Feeding Art