Kuglof od naranče, budneve i mrkve pravi je jesenski recept koji danas s nama dijeli Natalija Milodanović s bloga Mystic cakes.
Sastojci
- 2 sitno ribane mrkve (140 g)
- 200 g sitno ribane bundeve
- 3 jaja
- prstohvat soli
- 150 g šećera
- 2 vanilin šećera
- korica 1 naranče
- 50 ml soka od naranče (svježe cijeđenog)
- 100 ml ulja
- 50 ml mlijeka
- 50 g mljevenih pečenih lješnjaka
- 230 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 70 g sjeckane čokolade za kuhanje
Priprema
Najprije ogulite mrkve i naribajte ih na sitno. Ja sam bez kore imala 140 g ribane mrkve. Bundevu također ogulite, izrežite pa izmjerite jedan komad da bude 200 g i sitno naribajte.
Napomena: Možete koristiti bilo koju vrstu bundeve.
U posudu ubacite cijela jaja, sol, šećer i vanilin šećer pa mikserom pjenasto izmutite dok se smjesa ne zapjeni. Dodajte koricu i sok naranče, ulje, mlijeko, mljevene pečene lješnjake i na kraju prosijano brašno s praškom za pecivo. Mikserom dobro sjedinite u glatku smjesu.
Na kraju žlicom umiješajte ribanu mrkvu i bundevu i dodajte čokoladu izrezanu na sitne kockice (mogu i čokoladne kapljice).
Uzmite kalup za kuglof i dobro ga podmažite maslacem ili margarinom, pazeći da ne preskočite ni jedan dio kalupa. Moj kalup je promjera 23 cm i visine 7 cm.
Ulijte smjesu za kuglof i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, 45 – 50 minuta. Provjerite drvenim štapićem – ako na njemu ne ostaje ljepljiva smjesa kada ga ubodete u kuglof, gotovo je.
Pečeni kuglof ostavite u kalupu oko 15 minuta da se prohladi pa pažljivo preokrenite na tanjur. Neka se skroz ohladi pa pospite šećerom u prahu.
Fotografije: Mystic cakes