Budući da nije moguće isključiti da ovaj spoj uzrokuje rak, iz Europske agencije za sigurnost hrane predložili su njegovo ukidanje.
Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) izdala je zabranu korištenja boje za hranu koja se uvelike koristi u proizvodnji bijele čokolade, žvakaćih guma, dječje hrane, ali i brojnih drugih prehrambenih namirnica.
Iz agencije su poručili kako se titan dioksid ili E171 više ne može isključiti kao uzrok raka – prenosi Jutarnji list.
Titan dioksid, odnosno E171 često se koristi za izbjeljivanje prehrambenih proizvoda, a svrha mu je učiniti hranu „vizualno privlačnom“.
Francuska je vlada najavila zabranu ovog spoja još 2019., no u mnogim se zemljama članicama EU još uvijek koristi.
EFSA je na temelju svih do sada provedenih studija zaključila da se ne može isključiti genotoksičnost ovog spoja te da se ne može uspostaviti sigurna razina dnevnog unosa aditiva za hranu.
Spoj E171 se najčešće koristi u gotovim pekarskim proizvodima, bijeloj čokoladi, žvakaćim gumama, prerađenim orašastim plodovima te hrani za dojenčad i malu djecu.
Maged Younes, stručnjak koji je predsjedao EFSA-inim panelom za aditive i arome u hrani, izjavio je da se nanočestice titanovog dioksida „više ne mogu smatrati sigurnim dodatkom u hrani“.
„Ključni element u donošenju ovog zaključka je da nismo mogli isključiti zabrinutost za genotoksičnost nakon konzumacije čestica titanovog dioksida. Nakon oralnog uzimanja, apsorpcija čestica titan-dioksida je mala, no one se mogu akumulirati u tijelu“, rekao je Maged Younes, prenosi Jutarnji list, kao i izjavu Europske povjerenice za zdravlje Stelle Kyriakides koja je na svom Twitter profilu napisala: „Nakon znanstvenog zaključka EFSA-e o dodatku hrani E171, mi ćemo predložiti da se zabrani njegovo korištenje u EU. Rasprave s državama članicama počet će ovoga mjeseca. Prioritet nam je zdravlje građana i sigurnost hrane koju jedu.“
Izvor: Jutarnji list
Fotografija: Pexels