Diljem svijeta Italija je poznata upravo po tiramisùu koji je nastao u Campeolovom restoranu zbog čega se uz njega veže sinonim „otac“ tiramisùa iako zasluge za recept pripadaju glavnom slastičaru restorana i Campeolovoj ženi.
Ado Campeol, talijanski ugostitelj kojeg mediji često nazivaju „ocem tiramisùa“ preminuo je 30. listopada 2021. u 93. godini. Ovaj je poznati ugostitelj bio vlasnik Alle Beccherie, restorana na sjeveru Italije, koji je njegova obitelj otvorila 1939., a on ga je preuzeo nakon Drugog svjetskog rata.
Prema pričama poznatu talijansku slasticu osmislila je ustvari njegova žena u suradnji sa slastičarom, upravo u ovo restoranu. Kolač izrađen od piškota natopljenih u kavi i kreme od mascarponea uvrstilo je u ponudu restorana 1972., no recept obitelj nikada nije patentirala. Tiramisù je slastica po kojoj je Italija poznata diljem svijeta.
Guverner pokrajine Veneto, Luca Zaia, oglasio se na svom Twitter profilu povodom Campeolove smrti napisavši kako je grad Treviso izgubio još jednu zvijezdu u povijesti talijanske enogastronomije.
Fotografija: Pixabay