Od jučer su na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dostupne preporuke za ugostitelje, u skladu s kojima bi ugostitelji trebali organizirati svoje poslovanje nakon popuštanja mjera.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer je objavio prvu verziju preporuka za sprječavanje infekcije u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih uz COVID-19, nakon što smo prije dva tjedna pisali o uputama za ugostiteljske objekte po kojima bi trebali organizirati poslovanje u uvjetima zdravstvene krize uzrokovane korona virusom.
Tako na mrežnim stranicama HZJZ-a možemo pročitati da je radno vrijeme dozvoljeno između 6 i 23 sata, klasične jelovnike bi trebali zamijeniti plastificirani koji bi se nalazili na ulazu ili drugom vidljivom mjestu, a stolovi moraju međusobno biti udaljeni najmanje 1,5 metar. Također se regulira i ulazak gostiju na način da novi posjetitelj(i) mogu ući tek kad prethodni napuste prostor objekta. Posjetiteljima će biti omogućeno da unutar ugostiteljskog objekta naruče obrok ili napitak koji će uzeti sa sobom i konzumirati na terasi, a prilikom naručivanja morat će se poštovati fizički razmak od najmanje 1,5 metra između kupaca koji čekaju u redu.
Što se tiče posluživanja obroka na buffet način, također će biti potrebno održavati odgovarajući fizički razmak, osim ako se radi o članovima iste obitelji. HZJZ navodi da bi trebala postojati pregrada između gostiju i hrane te da bi jedan zaposlenik trebao biti zadužen za posluživanje hrane gostima sukladno njihovom odabiru.
Svima bi stalno trebalo biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički dezinficirati ruke, kako osoblju, tako i posjetiteljima, a ugostitelji se trebaju pridržavati i najviših higijenskih standarda. Trenutno se ne preporučuje korištenje klimatizacijskih uređaja, već će se prostor prozračivati provjetravanjem. Osoblje će u jutarnjim satima prije dolaska na posao trebati mjeriti tjelesnu temperaturu, a poželjno je da na radnom mjestu nose jednokratne zaštitne rukavice, dok se nošenje maski preporučuje u zatvorenom prostoru.
Ostale detaljne preporuke možete pronaći na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Fotografija: Pexels