Ponovno smo zavirili u bogatu slatku riznicu recepata Jannette Razum na njezinom blogu Slatki svijet torti i kolača i tamo pronašli ovaj recept za prevrnuti kolač s jabukama i orasima.
Sastojci
- 8 većih jabuka (Zlatni delišes)
- 100 g + 50 g šećera
- 100 g sitno sjeckanih oraha
Biskvit
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 200 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
Priprema
Jabuke operite, ogulite i izdubite im sredinu.
Dno većeg kalupa bogato posipajte šećerom (100 g) tako da lijepo pokrije dno kalupa. Preko šećera posložite pripremljene jabuke. Ukoliko imate manje jabuke možda će vam trebati i više od 8 jabuka kako bi popunili cijeli kalup.
Orahe sitno nasjeckajte i pomiješajte sa šećerom (50 g). Tom mješavinom napunite izdubljene jabuke. Tako pripremljene jabuke pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180°C, dok malo ne omekšaju.
Dok se jabuke peku, pripremite biskvit.
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Žutanjke pjenasto mutite sa šećerom nekoliko minuta dok ne dobijete svijetlu, gustu smjesu.
Žutanjcima naizmjenično dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka. Smjesu nježno miješajte špatulom dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.
Omekšale jabuke prelijte pripremljenim biskvitom pa nastavite peći kolač dodatnih 25-30 minuta, dok se biskvit ne ispeče.
Kada se kolač ohladi, oštrim nožem prođite uz rub kalupa pa kolač pažljivo preokrenite na pladanj za posluživanje.
Napomena
Kolač prije posluživanja možete, ali i ne morate, premazati tučenim slatkim vrhnjem!
Fotografija: Slatki svijet torti i kolača
[print_link]