Za zadnji recept u ovoj godini zaslužna je Alica Bjeli Duduković koja nam ovaj ponedjeljak sladi prhkom makovnjačom.
Sastojci
Tijesto
- 100 ml mlijeka
- 40 g svježeg kvasca
- 250 g maslaca
- 1 cijelo jaje
- 60 g šećera
- 400 g oštrog brašna
Nadjev
- 250 ml mlijeka
- 200 g maka (za sve tri štruce)
- 100 g šećera
- 2 žlice ruma
Priprema
Tijesto
Zagrijati mlijeko te u njega dodati kvasac. Dok se kvasac diže, pjenasto umutiti maslac (sobne temperature), jaje i šećer. Dodati brašno i zatim kvasac s mlijekom. Rukom umijesiti tijesto – tijesto mora biti mekano i ne smije se lijepiti za stjenke posude u kojoj mijesite (ako je potrebno, dodati još brašna).
Ostaviti tijesto da pokriveno miruje dvadesetak, a za to vrijeme napraviti nadjev.
Nadjev
Staviti mlijeko da zakuha. U zdjelici pomiješati mak, šećer i rum. Kad mlijeko zakuha, postepeno ga dodavati u smjesu s makom. Miješati dok se mak ne natopi, smjesa mora biti maziva i gusta, nikako ne rijetka, jer onda nećete moći uviti rolade.
Slaganje
Tijesto podijeliti na tri loptice. Svaku posuti brašnom i razviti na veličinu 30 x 20 cm. Premazati je nadjevom i uviti u roladu.
Rolade posložiti u lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta.
Kad se malo ohlade, rolade posuti šećerom u prahu.
Fotografije: Alica Bjeli Duduković