Uvijek nas vesele recepti koje s nama dijeli Marija Herjavić Jerkić koja nas je danas oduševila ovom krasnom prhkom pitom od sira s talijanskom meringueom.
Sastojci
Tijesto
- 150 g oštrog brašna
- ½ praška za pecivo
- 50 g šećera
- 75 g maslaca
- 1 žumanjak
- 25 ml mlijeka
- 1 žličica kiselog vrhnja
- malo soli
- korica pola neprskanog limuna
Nadjev
- 1 žumanjak
- 120 g šećera
- 500 g svježeg sira
- sok jednog limuna
- 3 bjelanjka
- malo praška za pecivo
Meringue
- 1 bjelanjak
- šećer (dupla težina od bjelanjka)
- voda (pola težine bjelanjka)
Priprema
Tijesto
Promiješajte sve suhe sastojke, dodajte ostale i izradite kompaktno tijesto. Bitno je da su svi sastojci što hladniji.
Napomena: Pomoć za izradu tijesta može biti blender.
Tijesto zamotajte prozirnom folijom i pustite da malo odmori na hladnom.
Nadjev
Pjenasto umutite žumanjak i pola šećera. Dodajte sir i također pjenasto izradite u glatku smjesu. Dodajte sok limuna, prašak za pecivo, promiješajte i na kraju lagano špatulom umiješajte tučene bjelanjke s ostatkom šećera.
Slaganje
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto na veličinu kalupa za pečenje te pažljivo prebacite na masnim papirom obložen kalup, malo izbost vilicom, rasporedite nadjev i pecite na 180°C 30 – 40 minuta.
Meringue
Ohladite kolač pa pripremite talijansku meringue tako da prvo izvažete bjelanjak i istučete ga u čvrsti snijeg. U lončić stavite duplo više grama šećera nego što je težio bjelanjak i upola težine bjelanjka vode. To prokuhajte na laganoj vatri okrećući lončić, ne miješajući dok se ne dobije gusti sirup i otopi šećer, odnosno do 121°C. Tada u tankom mlazu, miksajući, ulijevajte sirup u tučeni bjelanjak i sve dobro još izmiksajte. Meringu rasporedite na kolač i po želji malo brenerom spalite vrhove ili ubacite kratko u pećnicu na visoku temperaturu na opciju gornjeg grijača.
Napomena
Meni je bjelanjak težio 40 g, pa sam uzela 80 g šećera i 20 g vode.
Koristila sam brener za rumenjenje vrhova.
Po receptu ostane 2 žumanjka, možete ih iskoristiti za domaću tjesteninu, tiramisu, slastičarsku kremu, neki drugi kolač….
Ovo je mjera za običan kalup za torte.
Fotografija: Marija Herjavić Jerkić