Kupine i nisi baš česti gost u našim receptima, a da se to promijeni pobrinula se Ana Prša sa svojim receptom za prhke pite sa svježim sirom i kupinama.
Sastojci
(za 6 komada, kalup promjera 7 cm)
Tijesto
- 130 g glatkog brašna
- 50 g maslaca
- 25 g masti
- 25 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1 žumanjak
- naribana korica pola limuna
Nadjev od sira
- 250 g svježeg sira
- 2 jaja
- 70 g šećera
- 1 žlica griza
- 1 vanilin šećer
Kupina
- 200 g pirea od kupina
- 2 lista želatine
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice šećera
Priprema
Tijesto
Izmiješajte suhe sastojke te dodajte maslac, mast, žumanjak i koricu limuna pa umijesite tijesto. Umotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata da odmori.
Tijesto zatim podijelite na 6 jednakih dijelova pa utisnite u kalupe. Kalupe prije namastite i obložite papirom za pečenje kako biste kasnije lakše izvadili pite i kako bi iste bile urednije.
Nadjev od sira
U zdjeli izmiješajte svježi sir s jajima pa dodajte šećere i griz. Promiješajte kako bi se sastojci sjedinili.Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalupe na tijesto.
Stavite sve zajedno peći na 170°C otprilike 15-20 minuta.
Kada je pečeno, ostavite da se ohladi.
Kupina
Želatinu namočite u hladnu vodu.
Pire od kupina stavite kuhati sa šećerima pa kad zakipi maknite s vatre. Odmah umiješajte ocijeđenu želatinu pa promiješajte.
Nadjev ravnomjerno nanesite na sir. Ohladite. Pažljivo izvadite iz kalupa i uklonite papir za pečenje. Ukrasite po želji.
Fotografije: Ana Prša