Baš kao što smo prošlu školsku godinu započeli receptom školarke Marije Prše, i ovu nam je godinu novi đački početak zasladila upravo ona – ovaj put ovim keksićima s ružmarinom i narančom.
Sastojci
- 70 g maslaca sobne temperature
- nekoliko manjih grančica svježeg ružmarina
- 185 g glatkog brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
- 35 g šećera u prahu
- naribana korica jedne naranče
- 1 žumanjak
- 1 žličica paste od vanilije
- 1 žlica kiselog vrhnja
Priprema
U omekšali maslac utisnite ružmarin kako bi ga aromatizirali. Ovo je najbolje napraviti unaprijed, večer prije pečenja keksa. Poklopite posudu pa vratite u hladnjak. Prije upotrebe izvadite maslac iz hladnjaka da omekša, kako biste lakše mogli ukloniti ružmarin.
Glatko brašno promiješajte s praškom za pecivo i šećerom u prahu te prosijajte na radnu površinu. U to dodajte naribanu koricu naranče te izmiješajte rukama.
U sredini napravite udubljenje pa dodajte omekšali maslac, žumanjak, vaniliju i kiselo vrhnje.
Zamijesite tijesto te ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odmori u hladnjaku pola sata.
Tijesto zatim razvaljajte na papiru za pečenje debljine otprilike 3 mm pa izrezujte u željenim oblicima.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C 12 minuta.
Gotove kekse pustite da se ohlade, a zatim ih prebacite u staklenu ili limenu posudu.
Fotografija: Ana Prša