Naakon što smo s vama već podijelili recept za prhke božićne kekse autorice Jannette Razum, sad vam donosimo recept naše urednice za ovu neizostavnu božićnu slasticu.
Sastojci
- 400 g glatko brašna
- 200 g maslaca
- 125 g šećera
- 2 vanilin šećera
- prstohvat soli
- 3 žumanjka
- korica od limuna
Priprema
U prosijano brašno dodajte narezani maslac pa prstima izmrvite smjesu. U mrvičastu smjesu dodajte šećer, vanilin šećer, žumanjke, sol i koricu od limuina te zamijesite prhko tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela te spljoštite u disk. Zamotajte svaki dio u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na barem dva sata.
Prvu polovicu ohlađenog tijesta izvadite iz hladnjaka, razvucite tijesto na debljinu oko pola centimetra i raznim izrezivačima vadite željene oblike. Dobivene oblike slažite na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Isto ponovite i s drugom polovicom tijesta.
Pecite desetak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva (dužina pečenja ovisit će o jačini vaše pećnice).
Gotove kekse izvadite iz pećnice i pustite ih da se ohlade, a zatim ih pospite šećerom u prahu i poslužite.
Dobro zatvoreni u limenoj kutiji ovi se keksi mogu čuvati i do tri tjedna.
Napomena
Prilikom vađenja iz pećnice keksi će na površini biti malo mekani, ali će stajanjem otvrdnuti.
Kekse možete ukrasiti rastopljenom čokoladom ili royal icingom.
Fotografije: Mirjana Bošković Smrekar
[print_link]