Marina Obradović nam je poslala recept za vanilin keksiće, no kako ona kaže radi se zapravo o kiflicama koje je ona „pretvorila“ u keksiće jer su brže gotovi i jer može koristiti prigodne recepte. Nakon niza godina ljumbornog čuvanja svekrvinog recepta, konačno ga je odlučila podijeliti i to baš s našim čitateljima.
Sastojci
- 280 g oštrog brašna
- 210 g maslaca
- 1 žumanjak
- 100 g mljevenih oraha
- 70 g šećera u prahu
Priprema
Maslac i jaje neka budu sobne temperature pa ih sat vremena ranije slobodno izvadite iz hladnjaka. Stavite grijati pećnicu na 180 stupnjeva.
U veću zdjelu stavite brašno, orahe, šećer u prahu, maslac narezan za listiće i žumanjak. Sve dobro promiješajte rukama i umijesite tijesto. Kada dobijete kompaktnu smjesu, umotajte u foliju i ostavite u hladnjaku barem pola sata.
Slobodno može i duže jer smjesu ćete, nakon što odstoji u hladnjaku, lakše oblikovati u željene oblike.
Pecite 20 minuta na 180 stupnjeva na papiru za pečenje. Kada su gotovi, ostavite ih 10 minuta na limu za pečenje, a zatim uvaljajte u šećer u prahu u koji ste dodali vanilin šećer. Vanilin šećer će keksima dati posebnu aromu, a cijela će kuća zamirisati.
Neka vas ne brine što su mekani, nakon 10 minuta će postati taman prhki kako treba.
Fotografije: Marina Obradović
[print_link]