Recept za očaravajuću tortu sa sedam kora biskvita te s čokoladnom kremom i ganacheom s nama su podijelile sestre Lily i Inga s bloga Feeding Art.
Sastojci
Biskvit (7 kora za obruč od 20-22cm)
- 150g žumanjaka
- 40g šećera
- 230g bjelanjaka
- 2g soli
- 80g šećera
- štapić vanilije
- korica jednog bio limuna
- 75g gustina
- 75g brašna
- 115g maslaca
Čokoladna krema od maslaca
- 120g žumanjaka
- 180g šećera
- 60g vode
- 2g soli
- 500g maslaca
- 200g čokolade (70%)
Ganache za čokoladnu glazuru
- 120 g šlaga (tekući)
- 180 g mlijeka
- 60 g nougat tamnog
- 500g čokolada (70%)
Priprema
Biskvit
Žumanjak i šećer kremasto izraditi. Bjelanjak, sol i šećer izraditi u čvrsti snijeg i pjenjačom sjediniti sa žumanjkom. Suhe sastojke sve zajedno pomiješati i prosijati te pjenjačom umiješati u smjesu od jaja.
Maslac otopiti (ne smije kuhati) i brzo umiješati u smjesu. Peći 7 kora na temperaturi od 180°C oko 8-10 minuta.
Čokoladna krema
Žumanjak kremasto izraditi. Skuhati šećerni sirup od šećera, vode i soli na temperaturi do 118°C te ga lagano sipati u izrađeni žumanjak te dalje miksati dok se smjesa ne ohladi. Maslac, mekani, sobne temperature dodati smjesi od šećera i žumanjaka i miješati dok ne se ne dobije kremasta masa. Čokoladu otopiti, ne smije biti toplija od 45-50°C, te dodati kremi od maslaca i miješati kratko dok se sve ne sjedini.
Ganache za čokoladnu glazuru
Šlag i mlijeko prokuhati. Nougat i čokoladu malo otopiti i štapnim mikserom izraditi s kuhanim šlagom i mlijekom. Preko noći ostaviti u hladnjaku, sljedeći dan ugrijati te glazuru preliti preko torte.
Torta se slaže tako da se svaka kora namaže tankim slojem čokoladne kreme, na kraju se cijela torta premaže kremom te prelije ganache glazurom.
Fotografije: Feeding Art
[print_link]