Naš najpoznatiji dida, @dida_boza, dodao je omiljenim blagdanskim slasticama tajni sastojak za najsočnije rezultate koji će vas ovih blagdana pretvoriti u glavnu kulinarsku zvijezdu obitelji.
Sastojci
Tijesto
- 2 žumanjka
- 80 g nerafiniranog šećera
- 4 prstohvata soli
- 100 ml suncokret ulja
- 2 žlice vrhnja (20%)
- 40 – 50 ml mlijeka
- 30 g svježeg kvasca
- 1 kg pirovog brašna tip 630
Nadjev za makovnjaču
- 400 g mljevenog maka
- 150 g nerafiniranog šećera
- 2 vanillin šećera
- 40 g light maslaca
- naribana korica limuna
- 150 ml kipućeg mlijeka (po potrebi dodati još)
- 3 – 4 žlice Dida Boža Supermix džema ili Dida Boža džem aronija naranča
- 1 bjeljanjak
- 1 žlica ruma ili orahovca s medom
Nadjev za orahnjaču
- 400 g mljevenih oraha
- 80 g nerafiniranog šećera
- 1 vanillin šećer
- 3 – 4 žlice Dida Boža Figgy namaza od lješnjaka
- 100 – 150 ml kipućeg mlijeka
- po želji dodati suhe smokve
I još
- maslac za premazivanje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Tijesto
Bitno je da veliku pažnju posvetite dizanju tijesta kako bi kasnije bilo što mekše.
Zagrijte pećnicu na 50°C te također zagrijte i vatrostalnu ovalnu posudu u kojoj ćete zamiješati tijesto. U zagrijanu posudu dodajte žumanjak, šećer, sol, ulje, vrhnje i mlijeko. Nakon što ste zamiješali sve sastojkte, u smjesu smrvite svježi kvasac i 800 g brašna. Kada ste sve dobro zamiješali, stavite posudu u zagrijanu pećnicu (koju ste ugasili) te pustite da se smjesa digne.
Kada se smjesa udvostručila, dodajte ostatak brašna te dobro zamijesite i ponovno vratite još 15 – 20 minuta da se još malo tijesto digne. Podlogu na koju ćete istresti tijesto dobro prekrijte brašnom, na kojem ćete lagano mijesiti tijesto. Razdvojite na dvije polovice, oblikujte svaku u kuglu te ostavite prekriveno još 45 minuta ili više da se diže.
Dok se tijesto diže pripremite nadjeve.
Nadjev za makovnjaču
U posudi izmješajte mak, šećer, vanilin šećer, naribajte i dodajte maslac i koricu limuna i prelijte postepeno kipućim mlijekom kako ne bi bilo previše tekuće. Kada ste sve izmješali dodajte supermix ili aronija džem te dodatno izmiješajte. Nadjev ne smije biti tekući. Obratite pažnju ukoliko želite dodati više džema, stavite manje mlijeka. Dodajte rum ili orahovac s medom i bjeljanjak te izmješajte.
Dignuto tijesto razvaljajte na površini u dimenzijama pravokutnika, da debljina tijesta bude 5 mm. Gustim nadjevom premažite tijesto oprezno, zbog gustoće nadjeva najbolje dodati žlicom preko cijelog tijesta nadjev u kuglama te lagano premazati i prtisnuti kako bi se pravilno rasporedio. Zarolajte tijesto po dužini.
Nadjev za orahnjaču
U posudi izmješajte mljevene orahe, šećer, vanilin šećer i Figgy namaz od lješnjaka, dobro izmješajte te prelijte kipućim mlijekom postepeno kako se smjesa ne bi razvodnila. Ukoliko ste dodali previše mlijeka obavezno dodajte još mljevenih oraha.
Zarolajte tijesto po dužini ili sa svake strane do polovice tijesta.
U receptu smo dodali suhe smokve koje se jako lijepo omekšaju i odličan su dodatak orahnjači. Njih dodajte na samom rubu gdje krećete zamotavati kako bi bile u sredini obložene nadjevom.
Pečenje makovnjače i orahnjače
Zarolana tijesta stavite u posudu/e u kojoj/ima ćete peći te pokrijtejoš 15 minuta. Pećnicu upalite na 180°C tik netom što ćete staviti peći kolače kako bi kolače stavili u još hladnu pećnicu te kako bi se laganim podizanjem temperature i oni postepeno lagano dizali. Kada površina makovnjače i orahnjače dobije zlatnu boju obavezno prekrijte alu folijom kako bi vrući zrak i dalje kružio, ali da ne zagori površina kolača.
Nakon što izvadite kolače iz pećnice premažite ih otpoljenim maslacem i ostavite da se neko vrijeme hlade kolači. Kada su se do pola osušili, izvadite kolače na krpe i umotajte dok se u potpunosti ne ohlade kako se ne bi posušili.
Makovnjaču i orahnjaču čuvajte na sobnoj temperaturi u prozirnoj foliji kako se ne bi posušile.
Fotografije: Marija Lončarević