Na blogu Pinch of Amour autorice Kristine Šaško pronašli smo preslatki recept za Jelenko keksiće u čiju pripremu možete uključiti i svoje najmlađe.
Sastojci
Keksi
- 150 g mljevenih badema
- 150 g brašna
- 120 g šećera u prahu
- 20 g kakaa
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 1 žlica ruma (po želji)
- 150 g maslaca
Spajanje keksića
- 5 žlica pekmeza marelica ili po ukusu
- nekoliko žlica čokoladnog namaza ako želite čokoladnu opciju
Čokoladna glazura
- 120 g čokolade
- 2 žlice ulja (može i kokosovog)
I još (za ukrašavanje)
- bomboni u obliku očiju
- okrugli bomboni za nos confettino
- pereci
Priprema
Keksi
Bademe, brašno, šećer, kakao i vanilin šećer stavite u posudu. Dodajte malo soli, rum te narežite hladni maslac.
Zamijesite tijesto, ne trebate dugo mijesiti, bitno je samo da se tijesto poveže u homogenu smjesu te da razbijete grudice maslaca.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat-dva vremena.
Nakon što se tijesto odmorilo u hladnjaku, razvaljajte i izrežite u obliku krugova. Stavljajte ih na lim kojeg ste obložili papirom za pečenje te pecite desetak minuta. Ako ste tijesto tanje razvaljali trebat će vam manje vremena i obrnuto. Pripazite da vam se ne prepeku jer je zbog kakaa teško primijetiti boju.
Spajanje
Keksiće spajajte pekmezom ili čokoladnim namazom, a možete napraviti obje varijante. Ja sam više fan pekmeza u ovoj kombinaciji.
Čokoladna glazura
Čokoladu otopite na pari i dodajte ulje. Sve pomiješajte dok se dobro ne sjedini.
Ukrašavanje
Čokoladne keksiće, odnosno sendviče umačite u čokoladu. Cijela gornja površina keksa vam treba biti umočena u čokoladu.
Kekse slažite jednog do drugog na papir za pečenje.
Prvo na keksiće stavite bombone koji su vam oči sobova, zatim stavite okrugli šareni bombon koji predstavlja nos. Perece prepolovite po sredini i stavite ih na rub keksića kako bi predstavljali rogove.
Kekse stavite u hladnjak na nekoliko sati da se čokolada dobro stisne.
Fotografije: Pinch of Amour