Na portal nam je stigao prvi recept naše nove suradnice Branke Tadić s bloga Home-made byB – pripremite i vi ovaj džem od pečenih marelica.
Sastojci
- 1 kg marelica – očišćenih od koštica
- ½ limuna sok
- 650 g šećera (150 g +500 g )
- 2 vanilin šećera
- 2-3 žlice ruma
Priprema
Marelice narezati na komadiće, na ¼. Preliti ih sokom od limuna i promiješati da se sok ravnomjerno rasporedi.
Poslagati ih u lim za pečenje (onaj od pećnice), maksimalno ih rasporediti da prekriju dno i što ostane rasporediti po njima.
Odvojiti 150 g šećera i posuti preko marelica.
Staviti u pećnicu da se peče na 180 stupnjeva, cca 30 minuta. Marelice će pustiti svoj sok, šećer će se pomalo karamelizirati, sve će fino zamirisati.
Pečene marelice prebaciti u posudu za kuhanje, dodati preostalih 500 g šećera i vanilin šećere i sve dobro umješati.
Kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri, zatim smanjiti vatru i na laganijoj vatri kuhati i stalno mješati još oko 1 sat dok se ne zgusne.
Na samom kraju dodati rum, umješati ga i kuhati još oko 1-2 minute.
Džem je gotov, razliti ga u čiste i zagrijane staklenke, dobro ih zatvoriti, okrenuti na poklopac i držati tako 10 minuta. Zatim vratiti na pravu stranu i ostaviti da se ohladi.
A zatim, oprez pri otvaranju – miris, aroma, okus, jao što je ovo dobrooooo.
Fotografije: Home-made byB