Kupine i nektarine ili pak neko drugo voće po vašoj želji odlično će se uklopiti u ovu predivnu galettu čiji recept stiže s bloga Strawberry soup autorice Tihane Lohinski.
Sastojci
Tijesto
- 200 g brašna (najčešće koristim pirovo brašno za ovo, a vi možete i pšenično glatko ako vam je tako draže)
- 1 čajna žličica cimeta (možete staviti i malo više ako jako volite okus cimeta kao ja)
- prstohvat soli
- 50 g šećera u prahu
- 100 g maslaca
- 1 jaje (razmućeno)
Nadjev
- 250 g kupina
- 200 g nektarina (možete koristiti i breskve)
- šećer po želji (možete koristiti 30 – 50 g šećera, a možete i manje. Ja često stavim minimalno šećera ili ga ne stavim uopće ako je voće s kojim radim galettu slatko, a breskve, nektarine, kupine i maline su uglavnom same po sebi dosta slatke)
- sok od pola limuna
- po želji malo naribane korice limuna
- 2 žlice gustina
- 1 žličica ekstrakta vanilije
I još (po želji)
- razmućeni žumanjak (za premazivanje)
- sladoled od vanilije (za posluživanje)
Priprema
Tijesto
U posudi pomiješajte brašno, cimet, prstohvat soli i šećer u prahu.
Dodajte hladni maslac narezan na sitne kockice pa prstima umijesite mrvičastu smjesu tako da se maslac i brašno prožmu.
Dodajte razmućeno jaje, sve promiješajte vilicom, a zatim rukama zamijesite prhko tijesto. Tijesto nemojte mijesiti dugo kako ne bi ispalo žilavo, već tek toliko da se svi sastojci sjedine.
Tijesto oblikujte u kuglu ili disk pa ga zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena. Ovako pripremljeno prhko tijesto može stajati u hladnjaku i duže, no u tom slučaju ga izvadite na sobnu temperaturu kako bi se malo opustilo prije samog pečenja (no ne dopustite da se tijesto skroz otopi izvan hladnjaka jer ga inače nećete moći razvaljati).
Nadjev
Oprano i očišćeno voće stavite u jednu posudu pa pomiješajte sa šećerom (ako ga koristite), limunom, gustinom i vanilijom.
Slaganje
Tijesto stavite na papir za pečenje pa ga razvaljajte u krug promjera cca 25 cm (može i malo manje ili više). Po sredini tijesta rasporedite pripremljeni nadjev od voća, a rubove tijesta jednostavno preklopite.
Rubove tijesta možete premazati žumanjkom za ljepši sjaj.
Kolač pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 35 minuta (ovisno o pećnici, možda ćete ga morati peći i koju minutu duže, no vidjet ćete kada galetta lijepo porumeni).
Galettu poslužiti toplu uz kuglicu sladoleda ili ohlađenu.
Fotografije: Strawberry soup