Današnji recept za tart s kupinama potpisuju Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.
Sastojci
(za tart oblik s pomičnim dnom ᴓ 24 cm)
Podloga
- 330 g Oreo keksa
- 120 g otopljenog maslaca
Krema
- 300 g kupina
- 200 g svježeg sira
- 250 g mascarpone sira
- 50 g grčkog jogurta
- 50 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 čajna žlica soka od limuna
- 100 g slatkog vrhnja
- 5 listića želatine
I još (za dekoraciju)
- kupine
- jestivo cvijeće
Priprema
Podloga
Oreo kekse razdvojite jedan od drugoga i nožem, u jednu zdjelu, odvojite kremu. Polovice keksa u mikseru samite te pomiješajte s maslacem. Masu raspodijelite po kalupu za tart, dobro utisnutite i pri tomu formirajte rub kolača. Ostaviti ca. 30 minuta u zamrzivaču.
Krema
Kupine pirirjajte i propasirajte kroz cjediljku. Svježi sir, mascarpone sir, grčki jogurt, šećer, vanilin šećer i sok od limuna smiksajte s kremom od oreo keksa. Želatinu namočite u hladnoj vodi. Slatko vrhnje umutite u čvrsti snijeg. Želatinu iscijedite i miješajući otopite na pari. Otopljenoj želatini dodati 3-4 velike žlice tučenog slatkog vrhnja te dobro sjedinite. Umiješajte u prethodnu kremu. Ostatak slatkog vrhnja također pažljivo umiješajte u kremu. Dodajte pire od kupina i sve dobro pjenjačom sjedinite.
Kremu izlijte po dnu tarta i poravnajte. Tart preko noći ostavite u hladnjaku. Sljedeći dan pažljivo izvadite iz kalupa i po želji prije serviranja dekorirajte.
Fotografije: Feeding Art