Vikend je pred nama pa zašto onda ne biste zasladili svoja jutra ovim divnim jogurt kolačem sa šumskim voćem čiji su recept s nama podijelile sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.
Sastojci
(za okrugli obruč ᴓ 26 cm ili manji kvadratični, ca. 28 x 16 cm)
- 200 g maslaca (sobne temperature)
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 4 jaja (M)
- 1 čajna žličica naribane korice i soka od limuna
- 250 g glatkog brašna
- 50 g škrobnog brašna
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
- 150 g grčkog jogurta
Nadjev
- 500 g svježeg ili smrznutog bobičastog voća (ja sam radila sa svježim, a može se koristiti i drugo voće po želji)
- 1 velika žlica škrobnog brašna
- 1 velika žlica šećera
I još
- maslac za kalup
- šećer u prahu
Priprema
Voće oprati i ostaviti da se prosuši (ako radite sa svježim voćem). Uvaljati voće u mješavinu od škrobnog brašna i šećera (tako ne padne voće pri pečenju na dno kolača). Pećnicu zagrijati na 175 °C. Dno kalupa obložiti papirom za pečenje, a rubove premazati maslacem.
Za tijesto izmiksati maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati jedno po jedno jaje te koricu i sok od limuna pa sve dobro sjediniti. U jednoj posudi pomiješati brašno, škrobno brašno, prašak za pecivo i sol te sve zajedno prosijati. U malim porcijama naizmjenično dodavati brašno i jogurt smjesi od jaja i maslaca te sve dobro sjediniti.
Masu izliti u kalup za pečenje, raspodijeliti voće po njoj te peći na srednjoj razini pećnice oko 40-45 minuta. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi. Prije serviranja posuti šećerom u prahu.
Fotografija: Feeding Art