Darko Debić s bloga Samo jedan griz nas uvijek oduševi sjajnim receptima – tako je bilo i s ovim receptom za savršenu pitu s kupinama i bademima.
Sastojci
Prhko tijesto
- 250 g hladnog maslaca ili margarina
- 100 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
- 375 g oštrog brašna
- malo soli
- do 3 žlice hladne vode
Nadjev
- 700 – 800 g kupina
- 90 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 jušne žlice glatkog brašna
- 1 žličica ribane korice limuna
- 20 g maslaca
- 1 jušna žlica mlijeka za premazati
- 100 g rezanih badema
Priprema
Prhko tijesto
Hladan maslac narezati na kockice, pomiješati s brašnom, šećerima i soli.
Sastojke staviti u multipraktik te ga nekoliko puta uključiti na nekoliko sekundi (opcija pulse) dok se brašno, šećer i maslac ne prožmu i nastanu mrvice.
Dodati vodu i ponovno nakratko uključiti multipraktik dok se ne stvori kugla tijesta. Ne smije se predugo mijesiti. Naravno, tijesto se može umijesiti ručno, samo ne predugo. Podijeliti u dva dijela, jedan može biti malo veći i ostaviti da odmori u hladnjaku pola sata.
Nadjev
Kupine oprati i osušiti.
Prvo razvaljati veći dio tijeata i staviti u kalup za tart. Ponovno staviti na 20ak minuta u hladnjak ili 10 minuta u zamrzivač.
Razvaljati drugi dio tijesta.
Pomiješati kupine sa šećerima, koricom limuna i brašnom, posložiti na pripremljeno tijesto. Hladni maslac narezati na vrlo male kockice i posložiti po kupinama. Prekriti drugom polovicom tijesta. Premazati mlijekom, napraviti male proreze i posipati bademima.
Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C, nakon 20 minuta smanjiti temperaturu na 170 – 180 °C i nastaviti još 30 – 35 minuta. Meni je ovaj put bilo potrebno ukupno sat vremena, kako je svaka pećnica drugačija pripaziti na vrijeme i temperature, ako treba pred kraj pokriti papirom za pečenje, da bademi previše ne potamne.
Fotografija: Samo jedan griz