Višestruko nagrađeni aceto od smokve Pašman Libre našao je svoje mjesto u današnjoj slastici čiji vam recept donosimo u nastavku.
O vrhunskom, višestruko nagrađivanom proizvodu Pašman Libre acetu od smokve s OPG Matulić već smo više puta pisali, a sad je došlo vrijeme da vam otkrijemo i jedan slatki recept u kojemu se koristi upravo ovaj proizvod.
Podsjetimo, Pašman Libre je osmislio bračni par Matulić s otoka Pašmana, a ovaj proizvod samostalno ili kao dio prigodnih gastro paketa, možete naručiti u njihovu webshopu.
U nastavku otkrite recept za tortu od skute s dodatkom Pašman Libre aceta od smokve koji potpisuje Marija Bukša.
Sastojci
Podloga
- 150 g badema
- 10 suhih smokava
- 2 žlice kokosova ulja (ili maslaca)
- 1 velika žlica Pašman Libre aceta
- 1 žlica meda
Krema
- 150 g bijele čokolade
- 200 ml slatkog vrhnja
- 500 g ovčje skute
- naribana korica limuna
- malo ruma
- prstohvat soli
Prvi preljev
- 100 g bijele čokolade
- 100 ml slatkog vrhnja
Drugi preljev
- 4 velike žlice Pašman Libre aceta
- 1 mala žličica meda
Priprema
Podloga
Bademe kratko tostirajte na tavi (cca. 3 minute) pa pustite da se ohlade. Potom u sjeckalici sjedinite bademe, sjeckane suhe smokve, med, rastopljeno kokosovo ulje (ili rastopljeni maslac), Pašman Libre aceto i med. Usitnjavajte dok ne dobijete ljepljivu i kompaktnu smjesu.
Dobivenu smjesu utisnite u srednje veliki kalup za torte kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Krema
Otopite bijelu čokoladu na pari i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Nakon toga, u većoj posudi za miksanje izradite čvrsti šlag od slatkoga vrhnja. Dodajte skutu, otopljenu bijelu čokoladu, koricu limuna i malo ruma. Sjedinite sastojke miješajući kuhačom ili pjenjačom dok se ne povežu. Kremu rasporedite po podlozi od badema i smokava pa poravnajte. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati.
Prvi preljev
Na pari rastopite bijelu čokoladu i dodajte sto mililitara slatkoga vrhnja.
Drugi preljev
Na tavi nekoliko minuta kuhajte Pašman Libre aceto, pažljivo miješajući na maloj vatri. Kada primijetite da je boja aceta tamnija, a konzistentnost gušća, ugasite vatru i ostavite da se malo ohladi. Dodajte malu žličicu meda i sjedinite.
Slaganje
Ohlađenu tortu izvadite iz kalupa i preljev od bijele čokolade prelijte po vrhu – rasporedite žlicom tako da dio preljeva obuhvati rubove torte i prelije se preko rubova. Zatim vratite tortu u hladnjak da se preljev stisne. Kad se stisne, slijedi ukrašavanje.
Tortu ukrasite po želji ili se povedite našim primjerom. Mi smo za ukrašavanje koristili tanko rezane suhe smokve, sitno sjeckane bademe i pistacije. Tortu završite preljevom od aceta Pašman Libre – sirupastu tekućinu žlicom kapajte po vrhu torte. I to je to, uživajte u ovoj fantastičnoj slastici uz šalicu kave.
U suradnji s OPG-om Matulić
Fotografije: Marija Bukša, OPG Matulić