Možda nema snijega vani, ali na našem portalu je danas itekako pao preko ovog čarobnog zimskog kolača sa sušenim voćem koji nam stiže s bloga Feeding Art autorica Inge i Lily Bašić.
Sastojci
(za kalup za tortu ᴓ 24 cm)
Tijesto
- 180 g miješanog suhog voća (npr. smokve, datulje, šljive, marelice, jabuke, brusnice i sl.)
- 100 ml ruma
- 160 g smeđeg šećera
- 125 g maslaca (sobne temperature)
- 3 jaja (L)
- 100 g glatkog brašna
- 1 mala žlica praška za pecivo
- 250 g mljevenih lješnjaka
- 1 velika žlica kakaa
- 1 mahuna vanilije
- korica jedne bio-naranče
- 1 mala žlica cimeta
- 2-3 velike žlice mlijeka
Šećerni preljev
- 1 bjelanjak
- 130 g šećera u prahu
I još
- 150 g bijelog fondanta (+ kalupi za rezanje fondanta u obliku pahuljica ili zvjezdica)
- šećer u prahu za posipanje
- malo maslaca i brašna za kalup, papir za pečenje
Priprema
Tijesto
Dan prije pečenja kolač preliti suho voće rumom i ostaviti preko noći da upija.
Zagrijati pećnicu na 175°C. Na dno kalupa za pečenje staviti papir za pečenje, ruubove premazati maslacem i posuti brašnom.
Šećer i maslac pjenasto izmiksati. Dodati jedno po jedno jaje (svako miješati oko 1 minutu). U jednoj posudi pomiješati prosijano brašno i praškom za pecivo s mljevenim lješnjacima, kakaom, unutrašnjosti mahune vanilije, narančinom koricom i cimetom. Umiješati u masu od jaja. Dodati mješavinu suhog voća i sve zajedno spojiti u ljepljivo tijesto. Ako je pregusto eventualno dodati mlijeko. Tijesto prebaciti u kalup za pečenje, poravnati i peći ca. 40 minuta. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi.
Preljev
Miksati bjelanjak, postepeno dodavajući šećer, u čvrsti snijeg. Šećernim preljevom premazati kolač i ostaviti da se osuši.
Dekoracija
Fondant rukama premijesiti, razvaljati i kalupima rezati pahuljice, zvjezdice ili neki drugi zimski motiv. Poslagati po kolaču. Prije serviranja posuti još šećerom u prahu.
Fotografije: Feeding Art