U nadi da ćemo se uskoro pozdraviti s kišnim danima koji nas dočekaju gotovo svaki drugi dan danas pripremamo tortu po receptu Ane Raguž s bloga Tirkizna.
Sastojci
Ganache od manga i bijele čokolade
- 2 listića želatine
- 150 g bijele čokolade
- 200 ml slatkog vrhnja
- 150 g pirea od manga
Dacquoise biskvit
- 150 g bjelanjaka
- 80 g šećera
- 115 g bademovog brašna
- 40 g kokosovog brašna
Mousse krema
- 2 listića želatine
- 2 žumanjka
- 70 g šećera u prahu
- sok jednog limuna
- korica jednog limuna
- 30 g rastopljenog maslaca
- 300 ml slatkog vrhnja
- 100 g pirea od manga
Sirup za biskvit
- 125 g vode
- 50 g šećera sok jednog limuna
I još (po želji)
- sjeckani mango
- kokos
Priprema
Ganache
Prvo ćete napraviti ganache dan ranije, jer se mora stisnuti u hladnjaku 24 sata.
U jednu srednju zdjelu natočite hladne vode i potopite listić po listić želatine. Bijelu čokoladu izlomite na male komadiće. U jednom lončiću zagrijte slatko vrhnje skoro do vrenja i prelijte po čokoladi. Pustite minutu bez miješanja i nakon toga miješajte da se čokolada otopi. U toplo umiješajte ocijeđene listiće želatine. Promiješajte sve da postane homogeno. U mlako umiješajte pire od manga. Sve lijepo sjedinite, pa stavite prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 24 sata.
Dacquoise biskvit
Miksajte bjelanjke, čim se počnu dizati dodajte malo po malo šećer. Izmiksajte u čvrsti snijeg. Špatulom lagano umiješajte bademovo i kokosovo brašno.
Na veći lim za pečenje stavite papir za pečenje na kojem ste iscrtali dva kruga promjera 20 cm.
Smjesu za biskvit stavite u slastičarsku vrećicu bez nastavka i popunite krugove smjesom.
Upalite i ugrijte pećnicu na 175 C. Pecite biskvit 20 minuta na 175°C. Ohladite na rešetki.
Mousse krema
U zdjeli hladne vode potopite listiće želatine. U jednoj posudi umutite pjenasto žumanjke sa šećerom, dodajte koricu, sok limuna i rastopljeni maslac i sve izmiksajte da se sjedini. Sve uspite u jedan lončić na laganu vatru i miješajte dok se ne napravi krema, pazite da ne zagori. nećete dobiti gustu kremu, to i ne trebamo.
Maknite s vatre i u vrelo dodajte ocijeđene listiće želatine. Promiješajte da se želatina rastopi. Malo ohladite na sobnoj temperaturi i umiješajte 100 g pirea od manga. Stavite prozirnu foliju preko kreme i kratko ohladite u hladnjaku dok ne napravite šlag od slatkog vrhnja.
Od 300 ml slatkog vrhnja napravite čvrsti šlag i dodajte žlicu po žlicu šlaga kremi od manga. Ne miksajte već lagano špatulom umiješajte. Dodajte cijeli šlag i napravite homogenu kremu.
Sirup
Sve sastojke za sirup stavite na laganu vatru dok se šećer ne rastopi. Maknite s vatre.
Slaganje
Jedan disk biskvita stavite na ukrasni tanjur i oko njega stavite obruč za tortu namještenu na veličinu biskvita. Kistom nanesite sirup na biskvit. Ravnomjerno nanesite mousse kremu, potom na vrh i drugi disk, koji isto premažete sirupom.
Ostavite tortu u hladnjaku dok vam ganache ne bude spreman za upotrebu.
Nakon 24 sata izvadite ganache, lagano ga mikserom, najslabijom brzinom pretvorite u kremu. Kremu stavite u slastičarsku vrećicu sa željenim nastavkom i nanesite je na vrh torte. Ostavite u hladnjaku da se stisne najmanje još 2 sata. Ukrasite po želji sjeckanim mangom i kokosom.
Fotografije: Tirkizna