Laboratorijski kreirana „čokolada“ bez kakaa ima gotovo identičan okus kao i prava čokolada.
QOA je njemačka firma koja se bavi proizvodnjom zamjene za čokoladu. Njihova je misija smanjiti dječji rad te smanjiti štetne učinke uzgoja kakaovca na okoliš.
Sara Marquart, suosnivačica QOA i znanstvenica u prehrambenoj industriji sa svojim je znanstvenim timom istraživala svojstva kakaovca kako bi otkrila što mu daje tako poseban okus.
„Gotovo svaka namirnica ima svoj otisak, kao što i svaki čovjek ima jedinstven otisak prsta. Analizirali smo ‘otiske’ sirovog, fermentiranog i prženog kakaa kako bi otkrili što čini zrno kakaa tako jedinstvenim po okusu“ – rekla je Marquart, a prenosi thetakoeout.
Onda su se prebacili na provođenje postupaka sa svojim sirovinama. Prvi okusi nisu bili bajni, no s vremenom su se toliko izvještili da je njihov uzorak otišao na analizu u istraživački centar Fraunhofer čiji senzorni stručnjaci nisu mogli razaznati koja je čokolada „lažna“, a koja „prava“.
Tako su lansirali proizvod kojim nikako ne žele istisnuti prave čokolade s tržišta, no žele zaštiti okoliš, ali i podići svijest o dječjem ropstvu. Nadaju se kako će se njihova „čokolada“ koristiti u izradi slatkiša za masovna tržišta.
Izvor: thetakeout.com
Fotografija: Unsplash