I u ovom tjednu nastavljamo s našim izazovom #cokoladomprotivkorone – danas nam se pridružila Petra Novak s bloga To live a life koja nam je pripremila proljetni kuglof s malinama.
Sastojci
- 2 jaja
- prstohvat soli
- 100 g smeđeg šećera
- 2 vanilin šećera
- 200 ml ulja
- 200 ml mlijeka
- 300 g griza od pira
- 80 g glatkog brašna
- ½ praška za pecivo
- 250 g svježih ili smrznutih malina malina
I još (za dekoraciju)
- 100 g mliječne čokolade
- listići mente
- maline
Priprema
Odvojite jaja i bjelanjke pjenasto umutite uz dodatak prstohvata soli. Žumanjke izmiksajte sa šećerom i uljem te mu dodajte mlijeko. Kada ste dobro sve promiješali, smjesi dodajte griz, brašno i prašak za pecivo koje ste prvotno promiješali u zasebnoj posudi.
Kada ste dobili lijepu jednoličnu smjesu, ručnim pokretima lagano umiješajte bjelanjke kako bi kolač bio što prozračniji.
Maline operite, osušite te uvaljajte u brašno te dodajte smjesi. Nemojte ih previše miješati kako se ne bi raspale. Ako nemate svježe maline, možete iskoristiti i one smrznute.
Kolač pecite 35 – 40 minuta na temperaturi od 180 °C. Čačkalicom provjerite je li pečen.
Nakon što je kolač pečen, izvadite ga i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Poslužite uz svježe maline i džem od malina ili ukrasite čokoladnom glazurom i malinama.
Glazuru napravite tako da na pari otopite 100 g mliječne čokolade, prelijte preko kolača tako da se čokolada prelijeva preko rubova te stavite u hladnjak kako bi se čokolada stisnula. Ukrasite listićima mente i svježim malinama.
Fotografija: To live a life