Proslava Ramazanskog bajrama u Turskoj se tradicionalno veže uz baklavu, a ove je godine, uz onu standardnu, posebnu popularnost doživjela i dijetalna baklava, namijenjena prvenstveno dijabetičarima.
I ovogodišnja proslava Ramazanskog bajrama u Turskoj je prošla u znaku njihove najpoznatije slastice – baklave. No, za razliku od prethodnih godina, prilikom ovogodišnjeg obilježavanja jednog od najvažnijih islamskih blagdana, osobitu je pozornost privukla pomalo drugačija baklava – ona dijetalna.
Ova slastica prvenstveno je namijenjena dijabetičarima kojima je inače uskraćena mogućnost uživanja u okusima nadaleko poznate višeslojne slastice.
Portal Hurriyet Daily News prenosi izjavu koju je Nadir Güllü, vlasnik Güllüoğlu confectionery iz Istanbula dao Anadolu Agency o tomu kako su očekivali porast prodaje svojih slastica od 50 posto za vrijeme Ramazana, ali i kako je njihova dijetalna baklava za dijabetičare ove godine osobito tražena. Ovu verziju tradicionalne slastice osobito kupuju osobe sa starijim i bolesnim članovima obitelji. Na popisu njihovih najtraženijih slastica nalazi se još i baklava s orasima, zamotana baklava te baklava sa sladoledom.
Druga po redu na popisu najprodavanijih slastica u Turskoj u doba Ramazanskog bajrama je Şöbiyet, višeslojna slastica s nadjevom od vrhnja i pistacija.
Baklava je inače jedna od najpopularnijih slastica u Turskoj, a osim u ovoj zemlji, veliku popularnost ima i u balkanskim zemljama, kao i među brojnim turistima koji svake godine posjećuju Tursku.
Izvor: Hurriyet Daily News
Fotografija: Pixabay