Ana Raguž s bloga Tirkizna pripremila je posebnu entermet tortu od malina i bijele čokolade, kao stvorenu za proslavu posebnih životnih uspjeha.
Sastojci
Žele od malina
- 200 g pirea od malina
- 4 listića želatine
- 3 jaja
- 50 g šećera
- 60 g maslaca
Biskvit
- 3 bjelanjka
- 75 g šećera
- 50 g bademovog brašna
- 10 g gustina
Mousse od bijele čokolade
- 3 žumanjka
- 40 g šećera
- 150 ml mlijeka
- 4 listića želatine
- 200 g bijele čokolade
- 250 ml čvrstog šlaga od slatkog vrhnja
I još
- dekoracija po želji
Priprema
Žele od malina
Prvo pripremite žele od malina (dva sata prije nego što ćete raditi tortu). Za pire od malina, trebat ćete oko 350 g malina (ja koristim zaleđene), stavite maline u jednu posudu na manju vatru i miješajte dok se maline ne počnu raspadati, procijedite od koštica. Stavite sa strane.
U srednju posudu natočite hladne vode i potopite listić po listić želatine.
Miksajte jaja i šećer, polako dodajte maline i sve zajedno izmiksajte. Prebacite u posudu na laganu vatru i miješajte nekoliko minuta (oko 5 minuta) dok vam se krema ne počne lijepiti za kuhaču. Maknite s vatre, ocijedite želatinu od viška vode i umiješajte u vruće maline. Promiješajte da se želatina otopi. U još vruće dodajte maslac narezan na manje kockice. Promiješajte da se maslac otopi.
Pripremite kalup ili obruč od 20 cm. Samo s jedne strane ga čvrsto obložite prozirnom folijom u nekoliko slojeva i stavite na jedan pladanj. Ulijte kremu od malina i pustite dva sata u hladnjaku da se stisne.
Biskvit
Miksajte bjelanjka do srednje čvrstoće i polako dodajte šećer, miksajući cijelo vrijeme. Dodajte brašno od badema i gustin, lagano špatulom sve spojite, ne koristite više mikser. Na papiru za pečenje iscrtajte krug promjera 20 cm. Nanesite ravnomjerno smjesu za biskvit unutar iscrtanog ruba (ja stavim smjesu u slastičarsku vrećicu, tako mi je jednostavnije i urednije formiram krug).
Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C. Biskvit pecite 12 minuta na 180 C. Ohladite.
Mousse od bijele čokolade
Izmiksajte žumanjke sa šećerom, dodajte mlijeko i sve izmiksajte da se sjedini. Stavite u jedan lončić na vatru i miješajte na laganoj vatri dok se krema ne počne lijepiti za kuhaču (oko 5 minuta).
U srednju posudu natočite hladne vode i potopite jedan po jedan listić želatine.
Izlomite bijelu čokoladu na manje komadiće i prelijte je vrućom kremom. Miješajte sve dok se čokolada ne otopi. U još toplo, umiješajte ocijeđenu želatinu. Promiješajte dok se želatina ne otopi. Ohladite. U ohlađenu kremu umiješajte nježno špatulom čvrsti šlag od slatkog vrhnja.
Slaganje
Kalup za torte ili obruč namjestite na 22 cm i samo s jedne strane ga u nekoliko slojeva čvrsto obložite prozirnom folijom te stavite na ravan pladanj. U sredinu stavite ispečeni biskvit koji vam je promjera 20 cm. Na njega nanesite pola moussa od bijele čokolade. Ostavite ga 15 minuta u hladnjaku da se malo stisne.
U međuvremenu izvadite žele od malina i pažljivo ga odvojite od kalupa i prozirne folije.
Kad vam se mousse stisnuo na njega položite žele od malina ( sa svih strana morate imati „kanal“ u koji će doći ostatak moussa). Na žele od malina i u kanal sa strane nanesite ostatak moussa od bijele čokolade. Zagladite. Stavite u hladnjak da se stisne na minimalno 4 sata.
Nakon što se torta stisnula, pažljivo je odvojite od kalupa ili obruča za torte i ukrasite po želji. Ja sam koristila velvet sprej u crvenoj boji, nekoliko malina, borovnica, meringue i latica ruža.
Fotografija: Tirkizna