Danas donosimo nešto drugačiji slatki recept s trešnjama, čiji je autor Božo Lučić.
Sastojci
- 450 gr brašna
- 60 gr maslaca
- 100 gr šećera
- 1 žlica praška za pecivo
- 3 žlice Kirscha likera
- ½ čaše bijelog vina
- 2 jaja
- 1 žlicica ekstrakta vanilije
- 200 gr otkoštenih trešanja
- ulje za prženje
- šećer za glazuru
Priprema
Prosijati brašno s praškom za pecivo i vanilijom na radnu površinu u obliku fontane. U centru udubine staviti omekašni maslac u malim komadićima, šećer, jaja, Kirsch i ostale sastojke. Uliti vino. Mijesiti snažno 10 minuta. Rolati u rukama male komadiće tijesta i oblikovati promjer cilindra od 3 cm, izrezati u male komadiće i u svaki stavite trešnje. U vrelom ulju pržiti nekoliko malih lopti istovremeno. Kada su zlatne, izvaditi ih iz ulja i ocijediti na papirnatim ubrusima. Čačkalicom napraviti malu rupu i ubaciti peteljku. Na kraju ih posipati šećerom u prahu.
Fotografija: Božo Lučić
[print_link]