Proljeće je tek počelo, a mi kao da već prizivamo ljeto ovim divnim pudingom od manga s preljevom od jagoda.
Sastojci
Puding
- 1 veliki mango ili 2 manja (treba dobiti oko 2 dcl pirea)
- 75 ml vruće vode
- 5 g želatine u prahu
- 35 g šećera
- 75 ml uzavrelog mlijeka
Preljev od jagoda
- 250 g smrznutih jagoda
- 60 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 15 g oštrog brašna
Priprema
Puding
Očistite i isijecite mango pa ga u bledneru, bez dodavanja ikakve tekućine, sameljite u pire.
Želatinu istresite u jednu veću posudu. U kuhalu za vodu skuhajte vodu gotovo do vrenja pa 75 ml prelijte preko želatine, dobro promiješajte i ostavite da stoji 3 minute.
U međuvremenu ugrijte mlijeko do vrenja. Kada provrije, ulijte ga u šećer i miješajte dok se šećer ne otopi. Kada se šećer otopio, dodajte mlijeko i šećer u želatinu i sve dobro miješajte dok se ne ujednači, a zatim dodajte i pire od manga i miješajte dok ne dobijete ravnomjernu, kompaktnu smjesu.
Gotovi puding podijelite u posudice, pokrijte prozirnom folijom (naslanjajući je izravno na samu površinu pudinga kako se ne bi stvorila korica) i ostavite u hladnjaku nekoliko sati, a najbolje preko noći.
Preljev od jagoda
U mikrovalnoj pećnici na niskoj temperaturi otopite jagode. Zatim ih ubacite u bledner i miksajte dok ne dobijete gusti pire.
U lonac stavite pire od jagoda pa mu dodajte šećer i vanilin šećer i kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Nakon toga dodajte prosijano oštro brašno i pjenjačom miješajte, kuhajući na laganoj vatri još pet minuta.
Gotovi preljev prebacite u drugu posudu i pustite da se ohladi.
Serviranje
Ohlađeni puding izvadite iz hladnjaka i poslužite ga samostalno ili uz dodatak preljeva.
Napomena
Mi smo od ove količine dobili tri male posudice i jednu veću.
Ukoliko vam u preljevu ostane malo grudica od brašna, procijedite ga kroz kuhinjsko cjedilo i dobit ćete glatki preljev.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]