Punjena peciva poznatija pod nazivom trdelnik privlače svojim okusom i izgledom, a danas s vama dijelimo recept koji smo pronašli kod naše suradnice Gracijele Došen s bloga Slatki začin koja kaže da je to zapravo tradicionalni recept koji je preuzela od jedne gospođe iz Češke.
Sastojci
Peciva
- 500 g glatkog prosijanog brašna
- 2 jaja
- 80 g maslaca
- 3 žlice šećera250 ml mlijeka
- 42 g kvasca (jedna kocka)
Premaz
- 1 bjelanjak
- 5 žlica šećera
- 1 žličica cimeta
Punjenje
- 1 puding od vanilije
- 250 ml vrhnja
Priprema
U jednu posudicu stavimo sitno isjeckan kvasac i šećer, dodamo toplo mlijeko, zamutimo i ostavimo kraj izvora topline da kvasac nabubri.
U drugu posudu stavimo brašno,jaja i maslac. Dodamo kvasac. Zamijesimo tijesto koje pokrijemo krpom i ostavimo 30 minuta da se udvostruči.
Tijesto prebacimo na pobrašnjenu podlogu i režemo komade koje oblikujemo u kuglice. Radimo dugačke valjke koje namatamo na kalup.
Svako namotano tijesto na kalupu premažemo bjelanjkom i uvaljamo u šećer.
Da bi forma bila lijepa,kalupe možemo posložiti u kalup za muffine, okrenuti vrhom prema gore.
Pečemo na 170 stupnjeva 10 minuta.
Kada su pečeni,rolice uvaljamo u cimet.
Punjenje po želji.
Postupak koji sam navela je originalni i tradicionalni recept za trdelnik. Međutim, ja sam ovoga puta malo izmijenila postupak rada.
Punjenje
Pomiješala sam skuhani puding od vanilije s izmiksanim 250 ml vrhnja za šlag
Svaki tuljak sam uvaljala u otopljenu čokoladu i šarene mrvice.
Napomena
Želim napomenuti da nisam imala okrugle duguljaste kalupe koji se inače tradicionalno koriste, nego metalne “tuljke” koje inače imam u kuhinji. Isto tako, ovoga puta nisam premazivala tijesto, niti ga uvaljala u cimet. Odlučila sam dobiti malo drugačija punjena peciva.
Fotografije: Slatki začin
[print_link]