U predblagdanskim danima volimo nazdraviti čašom kvalitetnog pića, ali i uživati u vrhunskim slasticama s božićnim začinima, stoga vam danas predstavljamo Rakije Perković i Šafram.
Slatke začine za božićne kolače osigurao je brend Šafram, a slatke začine za božićna druženja – Rakije Perković. Vrhunske proizvode oba brenda potražite na stranicama našeg božićnog kataloga.
Rakije Perković
Obitelj Perković ubraja se u elitni krug malih proizvođača, koji svojim rakijama ukazuju na pravu, plemenitu prirodu voćnih destilata. Kako nam navode, samo one rakije koje sadrže opčinjavajuću esenciju mirisa i voćnih okusa mogu tom plemenitom piću vratiti njegov izvorni ugled i dostojanstvo.
Na domaćem i stranom tržištu pokazali su se kao vrsni proizvođači domaće rakije te sušenog i konzerviranog voća, a ovaj uspjeh postigli su visokom kvalitetom Perković proizvoda. Zbog iznimne kakvoće dodijeljena im je titula hrvatskog proizvoda, rezervirana samo za proizvode koji su vrijedni izvoza. Njihovi proizvodi funkcioniraju kao prvorazredni gurmanski doživljaj, ali i kao vrhunski dar za sve prilike, upravo zbog svoje elegancije i jedinstvenih idejnih rješenja njihovih ambalaže.
Iznimno kvalitetni ručno rađeni proizvodi, bez aditiva, pravi su izbor svakog ljubitelja rakija i likera. Velika pozornost usmjerena je na oblikovanje ambalaže, s ciljem kreiranja prepoznatljivog brenda Perković voćnih rakija i likera.
Jedinstvena i vrlo cijenjena Viljamovka Perković, spravljena je od čiste kruške Williams, bisera među kruškama. Ova vrhunska rakija nastaje strogo kontroliranom fermentacijom od najkvalitetnijih svježih plodova, djelovanjem posebno selektiranih voćnih kvasaca, a zatim se pažljivo radi fina destilacija.
Nakon toga, rakija obvezno miruje godinu dana prije puštanja na tržište. Osobito se ponose njihovim pakiranjem s cijelom kruškom u boci, odnjegovanom na samom stablu. To postižu vezanjem boce na stablo dok je kruška još sasvim malena i pažljivim njegovanjem ploda u boci tijekom cijele vegetacije. Zbog različitih oblika i veličine plodova svaka od ovih boca je unikatna. U litri ove rakije sadržano je 9 kilograma kruške Williams.
Viljamovka Perković spravljena je od čiste kruške Williams. Poseban efekt ovog pakiranja postigli su listićima 24-karatnog zlata, koju su dodali u rakiju Viljamovku. Zlato je potpuno sigurno za ljudski organizam i služi samo kao dekoracija. Zlatni listići u rakiji čine ovaj proizvod idealnim ekskluzivnim darom.
Croatian Dry Gin Perković nastao je isprobavanjem više desetaka recepata u kojima je u raznim mjerima kombinirano šest osnovnih sastojaka: borovica, korijander, trava iva, iris, angelica i narančina kora. Također, velika je pažnja posvećena kvaliteti alkohola od kojeg se gin proizvodi. Radi se o kvalitetnom pšeničnom alkoholu više puta redestiliranom i filtriranim kroz aktivni ugljen. Dominantan okus ovog gina daje borovica, a specifičnu gorčinu koja ga čini savršenim izborom za gin tonic, daje trava iva, autohtona biljka podvelebitskog područja. Upravo zbog uporabe autohtone hrvatske biljke ovaj gin nosi ponosan naziv „Croatian Dry“.
Domaća Komovica proizvedena od sorti zeleni Silvanac i Cabernet Sauvignon koje su uzgajane u Samoborskom vinogorju.
Travarica Perković spravljena je od deset vrsta različitog dalmatinskog bilja, od kojih su ponajviše zastupljene; kadulja (salvia ofisinalis), komorač (foeniculum vulgare), kičica (erythraea centaurium), gospina trava (hypericum perforatum), pelin (artemisia apsinthium) te odoljen (valeriana officinalis). Bilje se macerira u kvalitetnoj rakiji jabukovači što travarici Perković daje izuzetan okus.
Orahovac u porculanskoj boci Dubrovnik
Birani zeleni orasi s područja Dalmatinske zagore macerirani su dva mjeseca u rakiji jabukovači pa su tako sačuvana sva ljekovita svojstva ovog izuzetnog ploda. Kako bi Orahovac Perković imao što kvalitetniji okus i aromu posebnom su metodom odgorčeni orasi, a tajna ovog likera je u idealnom tempiranju vremena branja – prvi dan kada se unutar vanjske kore formira ljuska. Taj dan je otprilike sredinom mjeseca lipnja, no točan dan ovisi o vremenskim prilikama. Ovo luksuzno pakiranje u porculanskoj boci oslikano je vizurama grada Dubrovnika. Svaka boca dolazi u elegantnoj tvrdoj kutiji sa satenskom podlogom i stihovima o gradu Dubrovniku.
Sve proizvode ovog brenda potražite na sranicama njihova webshopa.
Šafram
Šafram je obiteljska tvrtka osnovana 1991. i danas je vodeći proizvođač začina u Hrvatskoj. Prvi proizvodi po kojima je tvrtka i danas prepoznatljiva širem sloju kupaca su crvena začinska slatka i ljuta paprika, iako su tijekom svog dugogodišnjeg rada konstantno povećavali svoj asortiman proizvoda koji se danas osim programa začina sastoji i od programa slastica. Danas je Šafram „kuća začina“, a jamstvo kvalitete i dugogodišnje tradicije Šafram proizvoda su naši vjerni kupci, kao i brojne nagrade i priznanja za kvalitetu.
Neizostavan začin pri kuhanju vina i slastica, zbog svog gorkastog-slatkog okusa. Dovoljna je mala količina da bi se postigla aroma samog klinčića.
Služi za učvršćivanje krema za torte i kolače.
Cimet u prahu upotrebljava se kao dodatak kolačima, nezaobilazan u savijačama od jabuka, voćnim salatama, kuhanom vinu, pekmezima i kompotima. U Meksiku je jedan od važnih sastojaka toplih napitaka poput čaja, kave i tople čokolade. Cimet u prahu jelima daje sladak okus i aromatičan miris, koji će širiti cijelom kuhinjom.
Štapići cimeta su začin koji se najviše koristi pri kuhanju vina i spravljanju kompota, a u Meksiku je jedan od važnih sastojaka toplih napitaka poput čaja, kave i tople čokolade.
Klinčić je neizostavan začin pri kuhanju vina i spravljanju kompota, odličan začin brojnim slasticama, posebno začinjenim keksima i slatkom kruhu.
Kokos se može pronaći u tropskim krajevima diljem svijeta, a njegove prehrambene vrijednosti razlikuje se ovisno o stupnju zrelosti samog kokosa. Najčešće se upotrebljava kao hrana, slastica i desert, a može služiti i za samo ukrašavanje.
Mak dolazi iz porodice makovki, s preko 100 poznatih vrsta, od kojih su najpoznatiji vrtni ili opijumski mak. Mak se najčešće koristi u pripremi kolača i peciva.
Mak plavi mljeveni je prehrambeni proizvod za izradu kolača, torti te ostalih slastica. Osim slatkog okusa, mak je zdrava i nutritivno vrijedna namirnica. Iako se najprije koristio u medicinske svrhe zbog svojih umirujućih svojstava, danas se najčešće upotrebljava u kuhinji, za izradu pekarskih proizvoda i kolača.
Mak potječe iz Mezopotamije te je najprije korišten u medicinske svrhe zbog svojih umirujućih svojstava, dok je danas neizostavna sirovina u pripremi pekarskih proizvoda, peciva i kolača. U pekarskim proizvodima peciva se posipavaju zrnom maka, koje tom pecivu daju poseban okus i aromu.
Orasi su okrugli plodovi istoimenog stabla, odnosno sjemenke bogate nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i mineralima. Iako se najčešće koriste za pripremu raznih kolača, orasi su svestrana namirnica koja može obogatiti i vaše slano jelo.
Orasi su okrugli plodovi istoimenog stabla, odnosno sjemenke bogate nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i mineralima. Najčešće se koristi pri pripremi kolača i torti.
Rogač dolazi od grčke riječi koras, što u prijevodu znači rog. Porijeklom dolazi s istočnog Mediterana. Još u starom Egiptu koristio se kao zaslađivač, a danas je njegova glavna „zadaća“ nadjev za kolače i pekarske proizvode iako mnogima služi za zamjenu kakaa i čokolade.
Glavna pomoć u kuhinji za pripremu finih peciva. Uz brzo i jednostavno djelovanje, svako tijesto će biti rahlije i ukusnije.
Šećer u prahu najčešće se upotrebljava pri pravljenju slastica ili samo za posipanje i ukrašavanje. Glavni je dodatak kremama za kolače, limunskoj glazuri i ostalim slasticama poput raspucanaca.
Suho grožđe je namirnica, bogata vitaminima i mineralima, koja se često koristi za pripremu raznih kolača i poslastica. Suho grožđe će vašem jelu dati poseban ukus, što će biti neodoljivo za svako nepce.
Vanilin šećer nezaobilazni je dodatak svakoj slastici, zbog svoje neodoljive i slatke arome.
Gdje kupiti/naručiti: u webshopu Šafram, kao i u mnogim trgovačkim lancima
U suradnji s Rakijama Perković i Šaframom
Fotografije: Canva, Rakije Perković i Šafram