Inga i Lily Bašić su nas ovaj put odlučile počastiti pravom ljetnom galettom pa nam tako s Feeding Arta danas stiže recept koji u sebi spaja marelice, nektarine i šljive.
Sastojci
(za lim pečenje promjera 30 cm)
Prhko tijesto
- 300 g glatkog brašna
- 180 g hladnog maslaca narezanog na komadiće
- 90 g šećera
- 1 žumanjak (M)
- naribana korica jednog bio-limuna
Posip
- 40 g mljevenih badema ( ili oraha, lješnjaka)
- 40 g naribane čokolade
- Za punjenje galette
- 2 nektarine
- 2 marelice
- 4 plave šljive
I još
- brašno za radnu površinu
- 1 vanilin šećer
- 1 mala žlica cimeta
- 1 mala žlica maslaca
- 2 velike žlice listića badema
- šećer u prahu za posipanje
- po želji sladoled
Priprema
Prhko tijesti
Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto, formirati ga u kuglu i umotano u samoprijanjajuću foliju ostaviti u hladnjaku ca. sat vremena da miruje.
Punjenje i slaganje
Pećnicu zagrijati na 190°C. Na lim za pečenje staviti papir za pečenje. Voće oprati, posušiti, prepoloviti i odstraniti koštice. Narezati na tanke ploške.
Na blago pobrašnjenoj radnoj površini, razvaljati tijesto ᴓ ca. 34 cm. Tijesto pomoću valjka pažljivo prebaciti na lim za pečenje. Posuti mješavinom badema i čokolade i pri tome ostaviti slobodan rub od oko 4-5 cm. Voće s kožicom prema gore i u obliku lepeze rasporediti po tijestu. Mješavinu od vanilin šećera i cimeta posuti po voću. Rub od tijesta prebaciti preko voća, premazati otopljenim maslacem i posuti listićima badema. Peći ca. 35-40 minuta dok ne dobije lijepu smeđu boju.
Ostaviti da se malo ohladi i posuti šećerom u prahu. Po želji servirati mlaku ili hladnu galettu sa sladoledom.
Fotografija: Feeding Art