Recept za raskošnu tortu ledeni brijeg koja bi mogla biti pravi izbor za ulazak u novu, nadamo se slađu, 2021. godinu dolazi nam s bloga Mes folies culinaires autorice Sunčice Stanković.
Sastojci
Kore (x 4)
- 3 žlice pšeničnog brašna
- 3 žlice gustina
- 4 g praška za pecivo
- 6 bjelanjaka
- 6 žlica kristal šećera
- 1 prstohvat soli
Preljev za kore
- 12 žlica hladnog mlijeka
Fil
- 29 žumanjaka
- 6 žlica šećera
- 300 g maslaca
Ganache od bijele čokolade
- 312 g bijele čokolade
- 200 ml slatkog vrhnja
- 270 g mascarpone sira
Buttercream
- 260 g margarina
- 500 g šećera u prahu
- 90 ml vrhnja za kuhanje
Priprema
Kore
Za pečenje kora koristila sam lim s pomičnim stranicama veličine 18 cm, koji sam obložila aluminijskom folijom i ovlaš premazala suncokretovim uljem. Ispekla sam 4 kore, tako da je visina gotove torte bila 14 cm.
U dubljoj posudi pomiješajte brašno, gustin i praška za pecivo.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke stavite u dublju posudu, dodajte prstohvat soli te ih pjenasto umutite. Zatim postepeno dodajte šećer uz neprestano mućenje mikserom, najvećom brzinom. Kada bjelanjci budu čvrsto umućeni, dodajte mješavinu brašna, gustina i praška za pecivo, sjedinite pjenjačom i smjesu ulijte u lim, dobro poravnajte površinu špatulom. Pecite koru na 180 stupnjeva, 20 minuta. Kada kora bude pečena, izvadite je iz pećnice, ostavite da se prohladi, a zatim je prelijte mlijekom.
Fil
Žumanjke stavite u plastičnu posudu, dodajte šećer, umutite ih pjenasto mikserom, zatim ih stavite u mikrovalnu pećnicu na 30 sekundi, izvadite i ponovo mutite mikserom. Postupak ponovite još 2 puta, a zatim ih ostavite da se prohlade. Maslac umutite pjenasto pa postepeno dodajte ohlađene žumanjke uz neprestano mućenje mikserom dok se smjesa ne ujednači.
Ganache od bijele čokolade
Izlomljenu čokoladu stavite u dublju posudu.
Vrhnje ulijte u lončić i zagrijte ga do vrenja, pa prelijte polovinu preko čokolade, promiješajte pjenjačom za mućenje, zatim dodajte ostatak vrhnja te dobro sjedinite smjesu. Ostavite ganache da se prohladi, zatim ostavite u hladnjaku da se stegne, ali ne dugo, nekih 15 minuta, zatim ga umutite mikserom, ali ne puno, više onako da bude kremast.
Mascarpone umutite pjenasto mikserom, pa dodajte ganache i sve sjedinite mikserom.
Slaganje
Kora – ganache- fil , postupak ponoviti još 2 puta, zadnju koru ne filovati.
Ja sam tortu obložila buttercremom i dekorirala dekoracijom koju sam uradila od rižinih kora (koje koriste Japanci u prehrani), sa strane sam dekorirala srebrnom jestivom bojom uz pomoć stencila, a vi je možete obložiti i šlagom.
Fotografije: Mes folies culinaires