Danas vam donosimo novi recept s ljubičastim batatom čija je autorica Alica Bjeli Duduković – ovaj put radi se o keksićima koji, kako Alica kaže: „relativno brzo nastanu, ali prebrzo nestaju.“
Sastojci
(za 60 komada)
- 3 jaja
- 300 g šećera
- 60 g maslaca
- 180 g kuhanog batata
- pola žličice cimeta
- 1 paketić cimet šećera
- pola žličice praška za pecivo
- 325 g glatkog brašna
- 75 g oštrog brašna
I još
- kristal šećer za valjanje kuglica
- šećer u prahu za valjanje kuglica
Priprema
Skuhati batat na pari (komad od cca 220 g prije guljenja) te ga odmah u blenderu usitniti u pire. Ostaviti da se ohladi.
Otopiti 60 g maslaca na vatri te ga pustiti da se ohladi.
Jaja pjenasto umutiti sa šećerom, dodati ohlađeni maslac i pire od batata te umutiti u jednoliku smjesu. Dodati cimet, cimet šećer te brašno prosijano s praškom za pecivo. Rukom umijesiti jednoliko tijesto. Tijesto će se malo lijepiti, staviti ga u prozirnu foliju te ostaviti u hladnjaku oko sat vremena.
U dva tanjura pripremiti posebno kristal šećer, posebno šećer u prahu. Otkidati komadiće tijesta, valjati kuglice te ih prvo uvaljati u kristal šećer, a zatim u šećer u prahu. Slagati u lim za pečenje na papir za pečenje tako da je između svake kuglice oko 2,5 cm razmaka. Peći 14 minuta na temperaturi od 200°C te odmah prebaciti na rešetku za hlađenje.
Kad se ohlade, uživati.
Fotografije: Alica Bjeli Duduković
[print_link]