Sigepov Trend Observatory proveo je istraživanje kojim je utvrđen porast interesa za proizvodnju sladoleda i porast izvoza strojeva i sirovina iz Italije u inozemstvo.
Sigep, najveći svjetski sajam sladoledarstva, slastičarstva, pekarstva i kave najavljuje povratak „živog izdanja sajma“ od 22. do 26. siječnja 2022., a sve ovo vrijeme vrijedno prati proizvodnju artisan sladoleda, koja pokazuje sposobnost da se odupre te prevlada svjetsku zdravstvenu krizu.
Kroz svoj Trend Observatory, u suradnji s važnim igračima u talijanskom sektoru, sajam je iscrtao kartu svijeta s najdinamičnijim tržištima za proizvodnju sladoleda.
Njihovo priopćenje za medije, koje je usredotočeno na podatke o izvozu tijekom prvih mjeseci 2021., odiše optimizmom. Tri četvrtine strojeva za izradu sladoleda, koji se proizvode u Italiji, izvezeno je u inozemstvo, a poseban naglasak stavljen je na Njemačku koja se počinje oporavljati i na Južnu Koreju.
Osim strojeva, i izvoz sastojaka za proizvodnju također bilježi poboljšanje, a razlog tomu je sve veći interes za proizvodnju sladoleda u zemljama u usponu poput Kine i Jugoistočne Azije, ali i Bliskog istoka.
Među zemljama koje „pokazuju znakove vitalnosti“ spominju se i SAD i zemlje Europe, područja u kojima je sladoled usko povezan s gospodarstvom koje je visoko orijentirano na turizam.
Trend Observatory također ukazuje na proces širenja lanaca sladoleda širom svijeta, koji je djelomično usporila pandemija. Ističe se i dinamičnost lanaca kao što su američki Gelato Go i talijanski Venchi i La Romana, koji rastu na tržištima Azije i Bliskog istoka.
Fotografija: Unsplash