Iz susjedne Srbije u goste nam je došao poznati glumac i voditelj emisije Mr. Kitchen Slobodan Stefanović i otkrio nam kako se našao u kulinarskim vodama, ali i koja mu je hrvatska slastica najdraža.
Slobodan Stefanović poznato je glumačko ime koje iza sebe ima niz upečatljivih glumačkih ostvarenja. No, osim sjajne glumačke karijere, ovaj umjetnik iz susjedne nam Srbije zadnjih godina gradi i kulinarsku karijeru.
Sve je počelo pokretanjem bloga Gastroglumac, a nastavilo se dobivanjem vlastite emisije Mr. Kitchen na kanalu TOP u kojoj Slobodan ima priliku pokazati svu svoju kreativnost i umijeće. U društvu zanimljivih gostiju, svoje gledatelje vodi kroz emisiju s uvijek jasno određenom temom – bilo da se radi o određenoj namirnici ili pak određenoj zemlji.
Došavši kao mladi glumac iz Novog Sada u Beograd Slobodan je bio primoran naučiti kuhati, a tada vjerojatno nije ni slutio gdje će ga njegova ljubav prema kulinarstvu odvesti.
Zašto je toliko posvećen zdravoj prehrani, koga od hrvatskih blogera osobito cijeni i koje ga vojvođanske slastice za tren vrate u novosadsko djetinjstvo govori samo za naš portal.
Pa krenimo redom – otkrijte nam kako se uspješni glumac našao u kulinarskim vodama? Kada se pojavila vaša ljubav prema kulinarstvu i pripremi slastica?
Nakon što sam se preselio kao mladi glumac iz rodnog Novog Sada u Beograd, bio sam primoran naučiti kuhati. S vremenom sam usavršavao svoje kulinarske tehnike i eto me sada kao autor i voditelj kulinarskog show programa Mr. Kitchen.
Prošle ste godine dobili svoju emisiju Mr. Kitchen koja se emitira svakog dana pa ste na taj način možemo reći svakodnevno prisutni u domovima diljem Srbije. Koliko je izazovno raditi jednu ovakvu emisiju – što je ono što vas motivira za rad na ovoj emisiji?
Emisija mi daje mogućnost da budem beskrajno kreativan i da se zabavljam. Obrađujem razne teme i razne kuhinje, dovodim različite goste i trudim se da svaka emisija ima temu, bilo da je vezana za područje ili za određenu namirnicu. Raduje me što se od ove sezone emitira i u Bosni i Crnoj Gori na nacionalnim televizijama pa mi često gostuju i ljudi iz okruženja.
Za snimanje svake epizode vaše emisije morate se dobro pripremiti – kako izgleda prosječna priprema za emisiju i na koji način birate goste?
Pred svako snimanje me očekuje ozbiljan istraživački i kreativni rad. Biram teme emisija pa zatim uklapam recepte i sadržaj, biram goste koji su zanimljivi. Do sada sam snimio oko 200 emisija, a gostovali su mi ambasadori, sportaši, glumci, pjevači, kuhari, blogeri, automehaničari, pisci, voditelji, nutricionisti… Svi oni koji su mi zanimljivi i kulturni, a znaju kuhati.
U emisiji često dajete i neke korisne savjete. Jesu li to savjeti do kojih ste došli sami metodom pokušaja i promašaja ili ste ih dobili od drugih? Koji je uopće najvažniji savjet za pripremu slastica koji i sami primjenjujete?
Savjeti su zaista dobri i mnoge od njih sam isprobao i vidio da zaista funkcioniraju. Najvažniji savjet kod pravljenja slastica jest da se striktno držite mjera i koristite provjerene recepte. Kod slanih jela možete eksperimentirati, ali kod slatkih to ne bih preporučio.
Prije same emisije Mr. Kitchen bili ste prisutni u gastronomskim vodama kao autor bloga Gastroglumac. Taj blog se od drugih razlikuje po tomu što je on nekakva podstranica na vašoj službenoj stranici na kojoj je prvenstveno riječ o glumi. Ipak, jesu li čitatelji odmah prihvatili i tu vaš ulogu blogera i kako su zapravo izgledali vaši blogerski počeci?
Blog sam napravio kao još jednu mogućnost da ljudima pokažem što znam i mogu u kuhinji. Međutim, malo sam se ulijenio što se tiče bloga, ali sam vrlo aktivan na Instagram profilima @gastroglumac i @slobastefanovic. Tamo možete naći mnoštvo zanimljivih recepata.
Na blogu i u emisiji promovirate zdraviji način prehrane. Kada se kod vas pojavila ta želja za zdravijom prehranom i prije svega pripremom zdravijih slastica?
Cijeli život se bavim sportom, a zdravijom prehranom posljednjih nekoliko godina. Nekako je bilo logično da naglasak u emisiji usmjeravam na tu vrstu prehrane jer mi je najbliža. Međutim,kada imate emisiju koja ide svaki dan, ne možete osmisliti toliko zdravih recepata pa se naravno tu nađe i mnogo drugih, ne tako zdravih. Gdje god mogu stavljam zamjenu za šećer, a margarin ne koristim nikada.
Koliko se priprema zdravijih slastica razlikuje od pripreme onih klasičnih, svima nam znanih slastica i koliko su zdrave namirnice za pripremu slastica dostupne u Srbiji?
Zdravije slastice se pripremaju mnogo brže, često su to kuglice s raznim sjemenkama, kakaom, datuljama, kokosovim uljem ili neki zdraviji kolači s biljkom stevijom, inulinom – biljnim vlaknom, eritritolom – šećernim alkoholom, koji su odlična zamjena za šećer. U Srbiji možete kupiti apsolutno sve što vam treba da biste se zdravo i izbalansirano hranili. Odluka je uvijek na pojedincu.
Koje namirnice najradije koristite u pripremi slastica?
Definitivno datulje. I to one svježe iranske, punog okusa, mekane i slatke.
Mislite li da su ljudi iz Srbije i okolnih zemalja svjesni važnosti zdrave prehrane, pa i pripreme zdravih slastica? Kolika je svijest o tomu na ovom našem području?
Svijest o zdravoj prehrani nije na zavidnoj razini i zbog toga se trudim što više pričati o tomu kako bih utjecao na promjene prehrambenih navika. Čest izgovor za nekorištenje zdravije hrane jest da je ona skupa – što nije uvijek točno. Inače najbolje prolaze recepti s puno šećera, čokolade, brašna i ulja.
Živite u Beogradu – kako ocjenjujete beogradsku slastičarsku scenu i posebno pak, ponudu zdravih slastica u beogradskim slastičarnicama? Može li se u Beogradu pojesti dobra, zdrava slastica?
Sve više restorana u svojim ponudama ima i kolače bez dodatnog šećera što me raduje. Beograd obiluje jako dobrim restoranima koji imaju sjajne menije i odličan ambijent. U posljednjih nekoliko godina vlasnici restorana se utrkuju tko će imati originalniji meni ili ambijent. Konkurencija je uvijek sjajna stvar – tjera vas da budete bolji.
Pratite li svoje kolege blogere iz Srbije? Ima li netko čiji rad osobito cijenite?
Maja Petrović Vitki gurman, Nataša Vitezović Coolinarija, Tanja Leković Kuhinja zaposlene žene, Bojana Stefanović Fatmama…Zaista znam mnogo blogera koji su sjajni, ali nemoguće ih je nabrojati sve.
A kad je u pitanju Hrvatska? Kako ocjenjujete našu blogersku scenu i imate li možda uzore među hrvatskim kolegama?
Obožavam Domagoja Jakopovića Ribafish koji se bavi gastronomijom na neobičan i lijep način. Volim čitati njegove tekstove.
U vašoj emisiji pripremate jela i slastice iz raznih dijelova svijeta. Čije su vas slastice do sada najviše oduševile, a koje ne biste više baš ponovili?
Američka rocky road slastica od marshmallowsa je zanimljiva, britanski Banofi je savršen, volim francuske slatke kroasane i talijanski gelato. Afrika nema mnogo slastica. Radio sam jela Etiopije recimo i nisu mi se previše svidjela. Mada – zanzibarska pita je slastica koji ću sigurno napraviti u emisiji posvećenoj Tanzaniji.
Iako u svojoj kuhinji često „putujete“ u druge zemlje, vraćate li se ikad svojim korijenima, vojvođanskoj kuhinji? Ima li neka slastica iz Novog Sada, iz Vojvodine koja vas možda vraća u djetinjstvo i koju rado pripremate?
Pravio sam i vojvođansku emisiju i bila mi je jedna od najdražih. Pored gomboca ili knedli sa šljivama, meni su omiljene taške i pravio sam ih u emisiji. Nasuvo sa makom je slatko tijesto koje je savršena slastica iz djetinjstva.
A imate li možda neku omiljenu hrvatsku slasticu? Jeste li na svojim gostovanjima u našoj zemlji imali priliku isprobati tradicionalne hrvatske slastice?
Najbolja hrvatska slastica ikada je međimurska gibanica, iako je Slovenci također prisvajaju i zovu je prekmurska gibanica. Nikada nisam jeo ništa ukusnije od toga. Dalmatinske fritule također obožavam.
Iza vas je već i blogerska karijera i karijera televizijske kulinarske zvijezde. Što nam još pripremate u budućnosti – neku slatku kuharicu ili pak predstavu slatke tematike? Što još možemo očekivati iz kuhinje Slobodana Stefanovića?
Obilje zanimljivih gostiju, šetnju kroz gastronomiju neobičnih predjela i udaljenih zemalja, mnogo novih savjeta u vezi s kuhinjom i uvijek dobro raspoloženje i pozitivan stav. A možda se tu nađe i neka knjiga recepata, tko zna…
Fotografije: Slobodan Stefanović